"Cel mai probabil, conform datelor actuale si daca nu intervin schimbari de ultim moment, FMI va pleca fara un ""review" si nici nu este foarte sigur ca va reveni in iulie sau august. Detaliile raman sa fie clarificate, la acest moment fiind discutii la Ministerul Finantelor", au declarat surse apropiate negocierilor, potrivit Mediafax.

Surse oficiale au declarat anterior ca Guvernul si Fondul Monetar International nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie, discutiile pe aceasta tema urmand sa continue la urmatoarea vizita la Bucuresti a Fondului, probabil in iulie sau august.

Potrivit acestora, board-ul FMI se va reuni abia in toamna pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.
Sursele citate au mai precizat ca, potrivit datelor actuale, misiunea FMI ar urma sa plece de la Bucuresti fara o scrisoare de intentie inmanata de catre autoritatile romane, iar la board-ul din toamna, cel mai probabil in luna noiembrie, vor fi astfel analizate atat rezultatele acestei misiuni de evaluare, cat si cele ale misiunii programate pentru iulie-august.

Acordul stand-by, la a treia evaluare

O misiune a Fondului Monetar International a venit la Bucuresti la inceputul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatiile vizand posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului. Misiunea a analizat in principal executia bugetara din primele cinci luni ale anului, precum si perspectivele privind cresterea economica si incasarile la bugetul de stat.

In ultima scrisoare de intentie, Guvernul s-a angajat ca va "incerca" sa implementeze, in a doua parte a acestui an, o reducere semnificativa a cotei contributiilor sociale, intr-o maniera "neutra din punct de vedere bugetar", cu accentul pe masuri de largire a bazei de impozitare.

Citeste si:

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a aratat insa ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, daca nu se imbunatateste colectarea incasarilor, in conditiile in care in primul trimestru nerealizarile la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe si impozite.

La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST). Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST).

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.