Islanda este prima in topul celor mai pasnice tari din lume, arata studiul Global Peace Index (GPI), efectuat de Institute for Economics and Peace. Aceasta este urmata de Austria, Danemarca, Noua Zeelanda si Suedia, scrie The Guardian.

Ucraina, Sudanul de Sud si Egiptul sunt tarile care au suferit o scadere dramatica in clasament, in timp ce Quatar este unul dintre cele mai probabile locuri in care se va vedea o scadere a nivelului de pace in urmatorii ani, conform studiului Global Peace Index. Irak si Somalia se situeaza se siteaza in top 5 cele mai putin pasnice tari, alaturi de Afganistan, Siria si Sudanul de Sud.

Conflictele din Siria, situatia din Ucraina si razboiul civil din Sudan au “ajutat” la dezvoltarea acestui “trend”.

“Foarte multi macro-factori au condus la deteriorarea starii de pace in ultimii 7 ani, incluzand repercursiunile economice ale crizei financiare globale, Primavara Araba si raspandirea continua a terorismului. Cum aceste efecte sunt susceptibile de a continua in viitorul apropiat, o revenire la o stare de pace este foarte putin probabila”, a declarat fondatorul Institutului pentru Economie si Pace (IEP), Steve Killelea.

In ceea ce priveste Statele Unite ale Americii, acestea se afla pe locul 101, mult mai jos decat tari ca Arabia Saudita (locul 80) sau Cuba (loul 75). Cercetatorii spun ca activitatile teroriste, precum cea din timpul Maratonului de la Boston, din aprilie 2013, au produs aceasta cadere in clasament, scrie Daily News.

Citeste si:
Dancila: Am luat cele mai ambitioase masuri de stimulare a afacerilor
Viorica Dancila: Guvernul...

Europa a ramas cea mai pasnica regiune ca intreg, desi Marea Britanie se afla pe locul 47, Franta pe locul 48, iar Turcia pe pozitia 128. Romania ocupa locul 35 in Global Peace Index.

Cum a fost efectuat acest studiu?

Pentru a calcula care este cea mai pasnica tara, GPI a folosit 22 de indicatori. Fiecarui indicator I se acorda o pondere in functie de importanta. Astel, ei pot fi clasificati in cate 3 sectiuni, fiecare avand cateva exemple:


Conflictele interne si internationale in curs de desfasuare:

  • Numarul luptelor care au avot loc in plan intern si extern
  • Numarul de decese cauzate de un conflict intern organizat
  • Nivelul de conflictului organizat

Siguranta si securitatea sociala

Citeste si:
Romania, de doua ori in pragul unei pene de curent generale
Romania a fost de doua ori in...
  • Nivelul de criminalitate observata in societate
  • Nivelul de teroare politica
  • Numarul de omucideri la 100 000 de personae
  • Nmarul de politisti si ofiteri la 100 000 de persoane

Militarizare

  • Capacitatea de arme nucleare si grele
  • Accesul usor la armele de calibru mic si la armamaentul usor
  • Volumul de import al armelor conventionale la 100 000 de persoane


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, infringement pentru netranspunerea unor directive feroviare