Valoarea creantelor pe care alte companii trebuie sa le recupereze de la firmele in insolventa se ridica la circa 10 miliarde de euro, comparativ cu 5,4 miliarde de euro datorii la banci, iar aceste companii au lipsit de la elaborarea noii legislatii in domeniul insolventei, potrivit ARB.

"ARB a participat la realizarea noii legislatii a insolventei. Dupa doi ani si jumatate de consultari pe acest subiect, am ajuns la cateva concluzii. Lipsa de continuitate a tuturor creditorilor la acest act, iar creditorul care a lipsit la aceste discutii au fost IMM-urile lovite de actul insolventei, cele care au intrat in acest cerc vicios, cerc dureros al insolventei, negenerand ele insolventa. Noi apreciem ca suma acestor companii, suma creantelor blocate in procesul de insolventa la nivelul acestor companii inseamna undeva la 10 miliarde de euro, in conditiile in care bancile au 5,4 miliarde de euro sume blocate in acest proces. Bancile inteleg sa duca mai departe interesul acestor firme care au fost ingenunchiate de un proces extern lor. In acest an este nevoie de eliminarea blocajelor financiare, a arieratelor care lovesc aceste IMM-uri", a declarat vineri , Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), potrivit Mediafax.

In ceea ce priveste finantarea IMM-urilor, Danescu a subliniat nevoia de a crea politici pentru ca un numar din ce in ce mai mare de firme mici si mijlocii sa devina atractive pentru banci. "Cat finanteaza bancile IMM-urile, mult sau putin? Exista un mit legat de acest subiect. Bineinteles ca nevoia este mai mare, asteptarile si dorintele sunt mai mari. Din cele 430.000 de IMM-uri la nivel national, sa nu uitam ca undeva la 200.000 de firme sunt decapitalizate, adica au capital social de 200 de lei, dar aceste IMM-uri nu pot sa ceara credite de un milion de euro, iar bancile nu pot sa-si asume un risc sa le crediteze, in contextul in care 130.000 de IMM-uri sunt in insolventa, iar 86% din companiile cu restante la banci sunt in insolventa. Astazi avem 84,7 miliarde de lei, credite acordate IMM-urilor, se doreste mai mult, dar trebuie sa gasim parghii sa cream firme care pot fi finantate", a explicat Danescu. El a aratat ca in total firmele intrate in insolventa au creante estimate la 25 miliarde euro, din care zece miliarde euro catre stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri