Cheltuielile bugetate pentru programele finantate din fonduri UE s-au realizat la mai putin din jumatate din ce a fost programat pentru primul semestru, a declarat marti ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, mentionand ca veniturile din fonduri UE au fost, de asemenea, sub program.

"Este adevarat ca pe fonduri europene nu s-au realizat toate veniturile intrucat nu s-au realizat nici toate cheltuielile, dar nu am intervenit in rectificarea bugetara asupra capitolului de fonduri europene pentru a da posibilitatea tuturor ordonatorilor de credite sa realizeze absorbtia programata la inceputul anului, estimand ca sunt in continuare create conditiile, premisele, ca aceasta absorbtie sa atinga nivelul stabilit. Exista o sezonalitate si a lucrarilor si a cheltuielilor in infrastructura", a spus Voinea, intrebat la Guvern de unde provine diferenta de venituri si cheltuieli pe care a invocat-o presedintele Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Voinea a explicat ca s-a dat posibilitatea ordonatorilor de credite sa realizeze si cheltuielile si veniturile in a doua jumatate a anului, astfel incat sa nu fie periclitata tinta de absorbtie. "Veniturile sunt programate sa fie 9 miliarde lei, aproximativ 9 miliarde lei, s-au realizat undeva mai putin de jumatate, dar e si firesc, ca sunt la sase luni. Cheltuielile sunt programate pe tot anul sa fie 26 miliarde lei. La primul semestru erau programate sa fie aproximativ 14 miliarde, s-au realizat undeva mai putin de jumatate din aceste 14 miliarde lei", a continuat Voinea.

El a aratat ca diferentele fata de anul trecut sunt relative, intrucat s-au bugetat sume mai mari, iar tot ce s-a bugetat, atat cofinantare, cat si prefinantare a fost mentinut la rectificare.

"Au crescut veniturile din alte surse. De exemplu, din clawback s-au incasat 350 milioane lei mai mult decat s-a anticipat. Din vanzarea de certificate verzi CO2 s-au incasat 700 de milioane lei si in executie se pot cheltui aproximativ 200 de milioane lei, deci aici intervin economii", a adaugat Voinea. El a mai spus ca exista economie in executie la Ministerul Muncii, precizand ca prin rectificare nu se efectueaza o taiere propriu-zisa, pentru ca acest minister va avea in continuare un spor de cheltuieli fata de anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri