Politica Agricola Comuna (PAC) dispune de instrumente, inclusiv rezerva de criza, pentru a-si sprijini producatorii, a spus comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, in contextul in care Rusia a impus restrictii la importul de produse alimentare din UE.

"Inteleg preocuparile exprimate de sectorul agricol din Uniunea Europeana. Doresc sa subliniez faptul ca Politica Agricola Comuna dispune de instrumente noi si moderne pentru a-si sprijini producatorii, de indata ce va fi necesar, inclusiv prin rezerva de criza, care poate fi deja mobilizata", a precizat Dacian Ciolos. Comisarul este increzator in capacitatea sectorului agricol european "de a se reorienta rapid catre noi piete si oportunitati", dar considera ca acesta trebuie sprijinit pentru ca "aceasta tranzitie sa se intample cat mai usor", informeaza Mediafax.

Dacian Ciolos a afirmat ca a discutat cu ministrii Agriculturii din intreaga Europa, in special cu ministrul italian de resort, a carui tara asigura Presedintia Consiliului UE, si a cerut Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene sa creeze un grup de lucru care sa analizeze "impactul potential in fiecare sector si sa evalueze cum putem furniza in mod eficient un sprijin semnificativ, daca si unde va fi nevoie". Totodata, comisarul Ciolos informeaza ca va trimite, vineri, o invitatie catre reprezentanti ai statelor membre, experti in probleme de piata agricola comunitara, pentru a participa la o reuniune pe acest subiect, pe 14 august.

Uniunea Europeana a adoptat recent o serie importanta de sanctiuni economice impotriva Rusiei, pentru a-l constrange pe presedintele Vladimir Putin sa nu mai sustina actiunile destabilizatoare din Ucraina. In replica, presedintele Vladimir Putin a decis, miercuri, sa interzica sau sa limiteze timp de un an importurile de produse agroalimentare din tarile care au adoptat sanctiuni economice antiruse.

"In scopul protejarii intereselor nationale ale Federatiei Ruse (...), am ordonat interzicerea sau limitarea timp de un an a importurilor anumitor tipuri de produse agricole, de materii prime si de produse alimentare provenind din tarile care au dispus sanctiuni economice contra Rusiei", a declarat Putin, citat de AFP. Decizia Rusiei de a interzice majoritatea produselor alimentare din UE va afecta indirect producatorii romani, pentru ca exporturile din Europa s-ar putea redirectiona pe continent, inclusiv pe piata romaneasca, creand presiune asupra fermierilor, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Sanctiunile impotriva statelor UE afecteaza si Romania, chiar daca noi nu exportam foarte mult alimente pe piata rusa. In 2013, Romania a exportat in Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. Romania ar putea fi insa afectata, pentru ca o serie de alte tari din UE, care exportau masiv in Rusia, vor trebui sa-si gaseasca alta piata de desfacere si vor crea astfel presiune si asupra producatorilor romani, printr-o concurenta agresiva", a declarat, joi, Constantin. In ceea ce priveste Romania, Autoritatea federala sanitar-veterinara din Rusia (Rosselhoznadzor) a anuntat, pe 6 august, ca interzice importul de bovine din Romania din cauza unui caz de boala vacii nebune.
In replica, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a precizat ca Romania nu exporta bovine, carne de bovine si produse din carne de bovine in Federatia Rusa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri