Guvernul a transmis, dupa ce INS a anuntat ca produsul intrern brut a scazut fata de primul trimestru si cresterea anuala a coborat semnificativ, un comunicat in care compara datele strict cu anul trecut si arata astfel ca Romania continua cresterea economica si mentine prognoza de crestere de 2,5%.

"Tinand cont de datele oferite de Institutul National de Statistica, rezulta ca Romania continua cresterea economica, pe fondul evolutiei pozitive a productiei industriale si a exporturilor. Cresterea economica in semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I din 2013, este de +2,6%, pe serie ajustata, Romania continuand sa aiba una dintre cele mai mari cresteri economice din Europa. Romania continua sa aiba una dintre cele mai solide cresteri din Uniunea Europeana, in contextul in care o serie de masuri prevazute in pachetul mai amplu de masuri de stimulare a economiei si creare de noi locuri de munca, precum reducerea CAS, nu au fost inca implementate", se arata in comunicat.

Guvernul mai noteaza ca indicatori economici precum consumul si exporturile au crescut pe primul semestru cu 8%, somajul nu a cunoscut o crestere, in contextul unui nivel in continuare scazut al inflatiei, prin urmare este mentinuta prognoza de crestere economica de 2,5% pentru acest an, regasita in Programul de convergenta 2014-2017. "In acest moment, Romania continua sa aiba spatiu fiscal de 2% din PIB din deficit, necesar stimularii cresterii economice, pe fondul continuarii investitiilor publice, in contextul in care la rectificarea bugetara nu au fost taiate fonduri de la investitii. Guvernul subliniaza ca in aceasta perioada au fost luate masuri importante, precum cresterea salariului minim, respectiv scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Aceste masuri vor fi dublate de reducerea impozitarii muncii, prin reducerea CAS, masura care va aduce beneficii concrete in cresterea numarului de locuri de munca nou create, precum si a cresterii investitiilor straine directe in Romania", se mai afirma in comunicat.

In acelasi timp, premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj in care afirma ca este ca si cand Romania mergea cu masina cu 130 kilometri la ora si acum merge cu 100 kilometri la ora, dar merge "tot inainte!", avadd insa mare nevoie de reducerea CAS, macar de la 1 octombrie, pentru a nu scadea ritmul cresterii, mai ales ca in regiune sunt si semne proaste. "Mai avem spatiu de crestere pentru toamna aceasta si de aceea am marit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la banci si am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fara a mai fi blocati de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamna sunt atat de importante!", mai afirma Ponta.

Produsul intern brut a scazut in trimestrul al doilea cu 1% fata de primul trimestru, iar cresterea anuala a coborat semnificativ atat la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cat si semestrial, la 2,4% serie brut si 2,6% serie ajustata sezonier, cu mult sub estimarile autoritatilor, de 3,5% pe an. Potrivit Institutului National de Statistica, dupa primele estimari, PIB in trimestrul II 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).

Citeste si:
Starea natiunii: spectacol mediatic sau restabilirea pacii sociale?
Starea natiunii: spectacol...

Cum au comentat analistii chestionati de wall-street.ro rezultatele slabe ale economiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
ANALIZA: Romania taie TVA pentru consum. Provocarile reale raman!