Intr-o declaratie sustinuta joi seara, la Botosani, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, la randul sau, ca Romania a intrat in recesiune dupa standardele UE, premierul Victor Ponta a afirmat ca "mizeriile lui Basescu nu sunt importante" atunci cand este vorba de economie si s-a referit la evolutia primului semestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, care marcheaza o crestere economica de 2,6%, aratand ca exista 150.000 locuri de munca in plus, precum si incasari la buget si din fonduri europene.

Trebuie sa ne indreptam catre celelalte piete, Turcia, China, zona asiatica, Africa.

"Ceea ce este insa important de tinut cont este ca - daca va uitati pe toate televiziunile internationale de profil - Europa, azi, a primit o veste proasta: zona euro este din nou in recesiune, si vorbim de motoarele Europei, de Germania, Franta, Italia, si asta inseamna ca Romania mai putin va reusi sa isi mentina ritmul de crestere economica si de creare de locuri de munca doar pe piata europeana. Trebuie sa ne indreptam catre celelalte piete, Turcia, China, zona asiatica, Africa", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a adaugat ca Romania trebuie sa treaca peste problemele provocate in agricultura de ploi si sa incerce sa mentina ritmul de crestere economica, fara a mai atinge un nivel de 5,1% ca in ultimul trimestru al anului trecut, sa ramana competitiva si sa investeasca mai mult in infrastructura.

Economia zonei euro a stagnat in trimestrul al doilea, fata de trimestrul precedent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, economia zonei euro a avansat cu 0,7%.

Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care releva modificarea evolutiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%.