Castigul salarial mediu nominal net a crescut in iulie cu 32 de lei - 1,9% - si a ajuns la 1.719 lei. Cele mai mari valori s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.562 lei), la polul opus situandu-se hotelurile si restaurantele (1.011 lei).

In luna iulie 2014, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2378 lei, cu 1,9% mai mare decat in luna iunie 2014, potrivit Institutului National de Statistica. Indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,0%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2014, informeaza Mediafax.

INS precizeza ca in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an. In luna iulie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna iunie ca urmare a acordarii de prime ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri, realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net a crescut in luna iulie 2014 ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru stabilirea salariului de baza minim brut , la 900 lei/luna.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 10,9% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 9,0% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii); intre 6,0% si 8,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei; intre 4,0% si 6,0% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria metalurgica, agricultura, vanatoare si servicii anexe, alte activitati extractive, alte activitati de servicii, extractia minereurilor metalifere, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iunie de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate si de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de salariati cu castiguri salariale mici, in unele activitati economice.

Citeste si:
Salariile din administratie au crescut cu viteza dubla fata de medie
Salariul mediu net a crescut...

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 7,9% in fabricarea produselor din tutun; intre 5,5% si 7,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor; intre 3,0% si 4,0% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de spectacole, culturale si recreative.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta astfel: administratie publica (2,2%), sanatate si asistenta sociala (0,4%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale de la 1 iulie 2014 . In invatamant s-a inregistrat o scadere a castigului salarial mediu net (-1,9%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare. Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,1%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Salariul mediu din sanatate si asistenta sociala a scazut in februarie
Setari Cookie-uri