Comisia pentru bugete a PE aproba un ajutor de 3,57 mil euro pentru fostii angajati de la Mechel

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat, joi, raportul eurodeputatului PMP Siegfried Muresan, prin care vor fi alocate 3,57 milioane euro pentru sprijinirea lucratorilor disponibilizati de la combinatul Mechel.

Finantarea, provenita din Fondul European de Ajustare la Globalizare, va contribui la implementarea unor masuri de conversie profesionala, mentorat la locul de munca sau stagii pentru 1.000 dintre persoanele care au ramas fara locuri de munca dupa ce grupul rus Mechel a decis sa sisteze activitatea in Romania, in anul 2012. Fondurile vor ajunge in Romania dupa ce plenul Parlamentului va aproba acest raport in sesiunea plenara din 15-18 septembrie si dupa votul in Consiliul de ministri, informeaza Mediafax.

Cea mai mare parte a acestora va fi folosita pentru infiintarea unei cooperative sociale care va angaja in prima faza 250 dintre fostii angajati de la combinatul de sarma. Potrivit europarlamentarului PMP, votul este cu atat mai important cu cat va contribui la sprijinirea unei initiative inedite, care nu a mai fost implementata cu fonduri UE, aceasta cooperativa sociala urmand sa fie detinuta chiar de catre angajati. Grupul rus Mechel a vandut, in februarie 2013, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 de euro) combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa. Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

La sfarsitul lui 2011, grupul Mechel s-a confruntat, in cadrul operatiunilor din Romania, cu dificultati financiare ca urmare a pierderilor cauzate de preturile nefavorabile de pe pietele europene ale otelului. Societatea Mechel Campia Turzii a instituit o serie de masuri vizand reducerea costurilor cu personalul, dar acestea nu au dus la remedierea dificultatilor financiare ale intreprinderii, care a decis sa initieze concedieri colective. Concedierile au afectat, in special, orasul Campia Turzii si regiunea din jurul acestuia, situate in partea de sud-est a judetului Cluj, in nord-vestul Romaniei, intrucat societatea Mechel Campia Turzii a fost cel mai mare angajator din zona, avand 1.837 de salariati (in iunie 2012), adica aproximativ o treime din numarul total al salariatilor din regiune.

Citeste si:
Ce s-a ales de visul Romaniei de a deveni hub energetic regional
De la vis la realitate. Ce...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri