Serviciile de piata prestate in principal pentru intreprinderi au inregistrat in primele luni o cifra de afaceri cu 5,2% mai mare ca serie bruta si cu 5,4% ajustata in functie de zile lucratoare si de sezonalitate, sustinuta de serviciile informatice, productia cinematografica si programele TV.

Ca serie bruta, s-a inregistrat un avans de 25,8% la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei, 12,8% la cele de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe, de 5% la comunicatii, de 3,2% la serviciile furnizate in principal intreprinderilor si de 2,8% la transporturi, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

In functie de seria ajustata, s-au consemnat cresteri mai mari la transporturi (4%) si la serviciile pentru companii (3,4%), in timp ce la restul categoriilor avansul a fost mai redus decat in cazul seriei ajustate. Astfel, activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei au avut afaceri mai mari cu 22,6%, cele de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe cu 11,6% si comunicatiile cu 4,7%.

Transporturile si comunicatiile au generat scaderi in august

In august, afacerile s-au redus in termeni nominali fata de iulie cu 4,8% ca serie bruta, pe fondul scaderilor inregistrate la activitǎtile de transport (-8,1%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-6,5%) si la activitatile de comunicatii (-0,7%). Cresteri au inregistrat activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (+8,3%) si cele de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+6,9%).

Ca serie ajustata, afacerile au fost mai mici cu 0,7%, ca urmare a scaderii transporturilor (-2,8%) si altor servicii furnizate in principal intreprinderilor (-1,2%). Activitǎtile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe au avut afaceri cu 8,7% mai mari, cele de servicii informatice si tehnologia informatiei cu 6,6%, iar comunicatiile cu 1,4%. Fata de august 2013, cifra de afaceri din servicii a crescut cu 3,1% ca serie bruta si cu 4% ca serie ajustata.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri