Economia Chinei ar putea avea cel mai prost trimestru din ultimii cinci ani, cu o crestere a PIB mai mica atat comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, cat si cu cel precedent al anului in curs, scrie CNN Money.

PIB-ul Chinei a crescut cu doar 7,2% in al treilea trimestru din 2014, aceasta fiind cea mai lenta crestere a tarii din 2009 si cu mult mai mica fata de cea de 7,5% din al doilea trimestru.

Estimarile economistilor arata ca pe tot anul 2014, cresterea economica va fi de 7,3%, cu mult sub tinta guvernului chinez, de 7,5%. In plus, pentru 2015 estimarile sunt mai sumbre, indicand o crestere PIB de 7%.

Biroul National de Statistica va anunta datele oficiale pentru al treilea trimestru pe 21 octombrie. China a avut, in medie, o crestere PIB de 10% anual in ultimele trei decenii, fiind una dintre cele mai mari economii ale lumii. Ritmul cresterii economice al tigrului asiatic a incetinit insa in ultimii doi ani, la 7,7%, fata de 9,3% in 2011 si 10,5% in 2010.

Cresterea PIB ramane cea mai importanta masuratoare pentru sanatatea economica a Chinei, avand in vedere ca guvernul lucreaza la reforme pentru a doua economie a lumii, mai exact la un model de dezvoltare care sa fie axat pe consumul intern, dupa ce pana acum s-a concentrat mai mult pe exporturi.

Triada riscurilor: piata imobiliara, datoriile companiilor si Revolutia Umbrelelor

Potrivit economistilor, sectorul care reprezinta cel mai mare risc pentru economia Chinei este cel de real estate, care se confrunta acum cu un exces de aprovizionare, investitii in scadere si prabusire a preturilor pentru locuinte.

Un alt motiv de ingrijorare este gradul mare de indatorare al companiilor, multe dintre acestea intrand in incapacitate de plata in ultimele luni, iar guvernul nu are niciun plan de asistenta financiara. Acest fenomen a determinat multe companii sa apeleze la surse neconventionale de finantare, cum ar fi asigurarea imprumuturilor cu garantii precum cuprul.

In ceea ce priveste recentul val de proteste din Hong Kong din ultimele trei saptamani, cunoscut ca si Revolutia Umbrelelor, economistii nu vad un impact economic pe termen scurt sau mediu. Pe termen lung insa, daca Hong Kong isi pierde reputatia de "poarta" de incredere a capitalului strain catre China, companiile chineze ar putea avea dificultati in accesarea de capital strain, ceea ce ar putea afecta reformele financiare.

O aterizare dura a Chinei?

Cererea slaba la nivel global, in special in Uniunea Europeana (UE), ramane cea mai mare provocare pentru economia externa a Chinei in 2014 si 2015, in contextul in care volumul si valoarea exporturilor sale sunt puternic dependente de evolutiile economice si financiare din UE si Statele Unite ale Americii (SUA). Pe piata interna cea mai mare provocare va fi implementarea si sustinerea puternica a unei reforme clare, cu scopul de a crea sustenabilitate pe termen lung pentru economie.

De altfel, performanta economica a Chinei a fost destul de ridicata si in 2012 si 2013, in ciuda colpasului cererii din tarile dezvoltate; dependenta de aceste piete ramane insa in continuare o problema. Astfel, o schimbare structurala a economiei inspre stimularea consumului intern va ramane o provocare importanta pentru decidentii economici chinezi.

China a inceput sa incetineasca in a doua jumatate a anului 2012, in incercarea de a reechilibra economia si de a reduce dependenta de investitii. Cu toate acestea, consumul intern isi mentine o influenta secundara comparativ cu sectorul investitiilor de capital, in aceea ce priveste motorul cresterii economice, iar ecartul s-ar putea majora daca noii lideri de la Beijing se vor arunca in cheltuieli de investitii, de la nivel central si pana la sate, in proiecte de anvergura, pentru a-si consolida puterea, mai spune sursa citata.

Exista motive de ingrijorare: datoriile locale ale unitatilor admistrative, care sunt din ce in ce mai mari, inclusiv din finantari nebancare; situatie care s-a agravat de dependenta Chinei de investitii de capital in procesul de crestere economica.

Societe Generale a publicat in 2013 un raport de analiza economica, intitulat "What if China lands hard?" in care, desi prognoza un scenariu de crestere pentru China, aminteste de problemele structurale pe care economia de la rasarit le are si care ar putea genera o aterizare dura la o crestere anuala de sub 6%, cu efecte de contagiune in special in Uniunea Europeana, tarile emergente si economiile asiatice dependente de China, precum Mongolia.

Scenariul imaginat de analistii Societe Generale ia in calcul oarecum situatia actuala, cu decalaje majore de productie in majoritatea economiilor importante ale lumii si un ritm scazut de diminuare a indatorarii statelor, in contextul in care plaja de arsenale strategice este deja epuizata. "Adaugati o aterizare fortata a economiei chineze la acest mix", spun analistii bancii.

Incertitudinea ar stimula companiile sa franeze si mai mult planurile de investitii si deciziile de angajare si extindere, chiar si in cazul celor care nu sunt expuse in mod direct pietei interne din China. Feedback-ul resimtit in evolutia pietelor financiare ar amplifica socul incertitudinii, ceea ce ar sparge pretul activelor riscante. La nivel global, Societe Generale estimeaza ca socul de incertitudine, combinat cu aterizarea dura a Chinei ar putea depasi 1%, in scadere, din PIB-ul global (vezi grafic).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri