Tinta de crestere economica pentru Guvern, pe termen mediu, este de 5%-6% pe an, prin mentinerea disciplinei fiscale, asa incat Romania sa recupereze decalajele fata de alte state europene, a afirmat marti ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

"Tinta noastra este sa avem o crestere economica pe termen mediu de 5%-6% in fiecare an. Avem nevoie de aceasta crestere pentru a prinde din urma restul Europei si cred ca, daca continuam cu acest tip de masuri care incurajeaza mediul de afaceri, vom obtine acest obiectiv, prin mentinerea disciplinei fiscale", a afirmat Petrescu la "The EU-SouthEast Europe Summit", potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca Romania a realizat o consolidare fiscala a doua ca marime dupa Grecia, incepand din 2009, cand deficitul structural era de peste 9% din PIB, iar in prezent a ajuns la 1,7%, rezultate obtinute prin mentinerea disciplinei fiscale. Ministrul a reamintit masurile recente ale Guvernului, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, neimpozitarea profitului reinvestit, dar si decizia de a scadea taxa pe constructii speciale de la 1,5% la 1% si exceptarea de la taxare pentru constructiile din Marea Neagra.

Prin toate masurile pe care le luam trebuie sa mentinem disciplina fiscala.

Ea a mentionat ca, prin schemele de ajutor de stat, au fost create 13.000 de locuri de munca. Petrescu s-a referit si la masurile de reducere a evaziunii fiscale, prin promovarea platii cu cardul si reducerea platilor cu numerar, dar si prin crearea Diviziei Antifrauda in cadrul ANAF.

Citeste si:
Romania se ingroapa in deficit: "gaura" de aproape 10 mld. euro
Romania se ingroapa in...

"Prin toate masurile pe care le luam trebuie sa mentinem disciplina fiscala", a mai spus ministrul de resort. Guvernul anticipeaza un avans economic de 2,5% in acest an, dupa o crestere de 3,5% in 2013. Fondul Monetar International estimeaza un PIB mai mare cu 2,4% in acest an si cu 2,5% anul viiitor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei