Inflatia anuala scade, iar preturile de consum au crescut cu 0,2% fata de luna septembrie

Preturile de consum au crescut cu 0,2% in octombrie fata de luna anterioara si cu 1,44% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor INS.

Preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,2% fata de luna anterioara si cu 1,44% comparativ cu octombrie 2013, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS). Preturile marfurilor alimentare au urcat comparativ cu septembrie cu 0,6%, cel mai mult scumpindu-se legumele (cu 5,25%), tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,2%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,1%, potrivit Mediafax.

"Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC) in luna octombrie 2014 fata de luna precedenta este 100,23%, iar fata de luna corespunzatoare din anul precedent este 101,75%", se arata intr-un comunicat al INS. In septembrie, preturile de consum au crescut cu 0,12%, iar inflatia anuala a urcat la 1,54%.

Banca Nationala a Romaniei a redus saptamana trecuta prognoza privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru acest an si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate in august. Banca centrala estimeaza ca rata anuala a inflatiei va cobori in primul trimestru al anului viitor sub 1,5%, limita inferioara a intervalului din jurul tintei de 2,5%, pentru ca apoi sa revina la acest nivel in trimestrul al doilea si sa urce pana la finele anului la 2,2% si mai departe in 2016, la 2,6% in T3.

Citeste si:
Nivel record privind pesimismul directorilor financiari cu privire...
Nivel record privind...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri