Profitul Fondului Proprietatea (FP) a scazut octombrie cu 7,4 milioane de lei, in declin pentru a patra luna consecutiv, si a ajuns dupa zece luni la 977,2 de milioane lei (219,86 milioane de euro), rezultat aproape dublu insa fata de perioada similara a anului anterior.

Profitul Fondului Proprietatea a atins un nivel record de 1,064 miliarde de lei la sase luni, dupa care a scazut cu 50 de milioane de lei in iulie, cu 6 milioane de lei in august si cu 26 de milioane de lei in septembrie. Pentru primele zece luni ale anului anterior, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 541,4 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Valoarea activului net se situa la sfarsitul lunii octombrie la 14,22 miliarde de lei (3,22 miliarde de euro), in scadere de la 14,7 miliarde de lei in septembrie, potrivit unui raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB). La sfarsitul anului trecut, activul net inregistra o valoare de 15,013 miliarde lei.
Activul net pe actiune, de 1,2068 lei, a scazut cu 3% raportat la 1,2438 lei in septembrie, dar se afla in urcare cu 4,3% fata de 1,1575 lei la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut. La cea mai recenta cotatie, de 0,949 lei/actiune, titlurile FP se tranzactioneaza la un discount de 21,4%. Activele circulante ale companiei, in principal actiuni cotate, titluri de stat si depozite bancare, au scazut la 8,03 miliarde de lei (1,82 miliarde de euro), de la 8,52 miliarde de lei la sfarsitul lunii septembrie. Valoarea acestora se afla, insa, in urcare de la 6,87 miliarde de lei in octombrie anul trecut.

Segmentul "electricitate & gaz: distributie & furnizare" a ajuns la o pondere de 23,86%

Valoarea portofoliului de actiuni cotate a scazut in octombrie la 6,84 miliarde de lei (1,55 miliarde de euro), de la 7,29 miliarde de lei in septembrie. In urma cu un an, aceste active ale companiei totalizau 6 miliarde de lei. In functie de activitatea companiilor la care Fondul detine actiuni, sectorul de "petrol si gaze" a ramas in continuare cu cea mai ridicata pondere in valoarea activului net, de 43,39% comparativ cu 44,74% in septembrie. Segmentul "electricitate & gaz: distributie & furnizare" a ajuns la o pondere de 23,86%, fata de 23,08% in septembrie.

Cele mai importante detineri din portofoliul Fondului Proprietatea, in functie de ponderea in valoarea activului net, erau la sfarsitul lunii octombrie OMV Petrom (SNP), cu 33,13%, in scadere de la 34,41% in septembrie, si Hidroelectrica, reprezentand 14,8%, comparativ cu 14,32% in luna precedenta. La finele lunii octombrie, Fondul avea active imobilizate de 6,25 miliarde de lei (1,41 miliarde de euro), din care cea mai mare parte o reprezinta portofoliul de actiuni necotate, evaluat la 6,24 miliarde de lei (1,41 miliarde de euro), la fel ca la sfarsitul lunii septembrie. Depozitele bancare si portofoliul de titluri de stat au avut o evolutie negativa in octombrie, luna in care Fondul Proprietatea a constituit un depozit de garantie de 249,6 milioane de lei la intermediarul ofertei de cumparare, reprezentand 30% din valoarea ofertei de cumparare derulate de Fond, in cadrul celui de-al patrulea program de rascumparare de titluri proprii.

Fondul a obtinut in primele noua luni profit de 984,5 milioane de lei

Astfel, valoarea titlurilor de stat detinute a scazut in octombrie la 668,8 milioane de lei, de la 893,7 milioane de lei in septembrie, in timp ce depozitele au coborat la 254,1 milioane de lei, de la 333,2 milioane de lei. Fondul Proprietatea a publicat joi si datele financiare detaliate pentru primele noua luni ale anului.
Veniturile Fondului au crescut in primele noua luni ale anului cu 84%, de la 924,6 milioane de lei anul trecut la 1,7 miliarde de lei (382 milioane de euro) in acest an, ca urmare a incasarilor mai mari din vanzarea de actiuni din portofoliu. Astfel, veniturile din vanzarea de participatii au crescut de peste trei ori in perioada analizata, de la 248 milioane de lei la 979 milioane de lei (220 milioane de euro).

In intervalul ianuarie-septembrie, Fondul a vandut integral participatiile la Erste Group Bank (EBS), Raiffeisen Bank, Resib (RESI), Turdapan (TUSB), Transelectrica (TEL), Transilvania-Com si Severnav (SEVE), precum si partial din detinerile la Romgaz (SNG), Oil Terminal (OIL) si Primcom. Cheltuielile au urcat de la 389,4 milioane de lei in primele noua luni ale anului trecut la 690,9 milioane de lei (155,3 milioane de euro) in acest an, in mare masura din cauza costurilor rezultate in procesul vanzarii de actiuni.

Fondul a obtinut in primele noua luni profit de 984,5 milioane de lei (221,3 milioane de euro), dupa o scadere de 26 de milioane de lei a castigului pe parcursul lunii septembrie. In primele noua luni ale anului trecut, Fondul Proprietatea a inregistrat un castig de 535,2 milioane de lei. Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri