Romania a fost al cincilea cel mai mare beneficiar net de fonduri europene in 2013, in valoare de 4,09 miliarde de euro, sub sumele nete primite de Polonia, Grecia, Ungaria si Portugalia, potrivit unei analize The Telegraph. Finantarile totale primite de Romania anul trecut s-au ridicat la 5,56 miliarde euro, in timp ce contributia tarii la bugetul UE a fost de 1,474 miliarde euro.

Bugetul UE a fost de circa 150 miliarde euro in 2013. Polonia, care a primit circa 16,18 miliarde euro si a contribuit cu 4,21 miliarde euro, a fost cel mai mare beneficiar net de fonduri UE (sold pozitiv de 11,97 miliarde euro), urmata de Grecia (sold pozitiv de 5,31 miliarde euro), Ungaria (4,9 miliarde euro) si Portugalia (4,37 miliarde euro), se arata in analiza cotidianului britanic, relateaza Mediafax.

La polul opus, Germania, cea mai mare economie din UE, a avut cea mai mare contributie neta la bugetul comunitar anul trecut, de 16,32 miliarde euro, urmata de Marea Britanie (10,76 miliarde de euro), Franta (9,05 miliarde euro), Italia (4,61 miliarde euro) si Olanda (4,29 miliarde euro).

Bugetul UE este stabilit anual de catre Parlamentul European si Consiliul European, principalele sursele de finantare fiind asigurate de statele membre, pe baza venitului lor national brut. Alte surse includ platile efectuate de statele membre pe baza taxei pe valoarea adaugata pe care o colecteaza acestea, precum si taxele vamale si taxele agricole.

Potrivit ajustarilor efectuate in urma introducerii noii metodologii ESA 2010 pentru calculul produsului intern brut al statelor membre, o serie de state, printre care si Romania, vor primi returnari de fonduri in contul contributiei la bugetul UE pentru perioada 1995-2013, in timp ce alte tari trebuie sa achite sume suplimentare.

Revizuirile anuntate de CE in luna octombrie au aratat ca Marea Britanie trebuie sa plateasca suplimentar 2,1 miliarde euro, Italia 340,1 milioane euro, Grecia 89,4 milioane euro, Cipru 42,4 milioane euro, Malta 13,1 milioane euro, Bulgaria 7 milioane de euro, in timp ce Irlanda si Letonia datoreaza cate 6,5 milioane euro.

Din cauza diferentelor mari de plata in unele cazuri, Comisia Europeana a propus in aceasta saptamana un amendament pentru ca statele sa poata achita contributiile stabilite in plus pana la data de 1 septembrie a anului urmator, fara dobanzi, in loc de prima zi lucratoare din decembrie.

Daca va fi aprobata, derogarea se va acorda doar in cazul in care contributia suplimentara depaseste un anumit nivel, respectiv daca un stat trebuie sa plateasca de peste doua ori contributia lunara la bugetul UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri