Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) va primi echipamente informatice in valoare de 700.000 euro, destinat sa sustina implementarea unei noi componente in sistemul informatic integrat vamal, informeaza ANV.

Potrivit autoritatii, din luna august 2006 a intrat in vigoare Memorandumul privind introducerea, transmiterea, gestionarea si difuzarea datelor pentru incheierea operatiunilor derulate sub acoperirea carnetelor TIR la birourile vamale de destinatie, incheiat intre ANV si Uniunea Internationala a Transportatorilor Rutieri (IRU).

IRU va furniza Romaniei asistenta tehnica privind transmiterea datelor, in timp ce responsabilitatea in gestionarea metodelor de comunicare in reteaua nationala va reveni administratiei vamale romane. De asemenea, IRU va oferi asistenta tehnica pentru implementarea analizei de risc, asigurarea transmiterii in timp real a datelor SAFE TIR si implementarea programului care va permite acceptarea electronica a predeclaratiilor TIR, in perspectiva aplicarii unui proiect pilot NCTS-TIR (New Computerized Transit System-TIR).

Partile semnatare ale acestui document isi vor acorda asistenta reciproca, pentru a se asigura ca prevederile Conventiei TIR sunt corect aplicate, in special in ceea ce priveste prevenirea, detectarea in investigarea operatiunilor ce incalca Conventia TIR, precum si a dispozitiilor referitoare la terminarea operatiunii TIR.