Guvernul a anuntat deciziile pentru 2015. Salariile bugetarilor vor ingheta

Salariile bugetarilor de anul viitor vor fi inghetate la nivelul de la finele acestui an, exceptati urmand sa fie profesorii, ale caror salarii vor fi majorate in doua transe, cu "pana la 5%" din martie si tot cu "pana la 5%" din septembrie, dar in anumite conditii, si angajatii din sanatate.

Salariile bugetarilor de anul viitor vor fi inghetate la nivelul de la finele acestui an, exceptati urmand sa fie profesorii, ale caror salarii vor fi majorate in doua transe, cu "pana la 5%" din martie si tot cu "pana la 5%" din septembrie, dar in anumite conditii, si angajatii din sanatate.
Valoarea de referinta din Legea salarizarii bugetarilor, pe baza carora sunt calculate acestora, va fi inghetata si anul viitor la 600 lei, releva un proiect de ordonanta de urgenta, scrie Mediafax.

"Se impune promovarea unor masuri legislative prin care sa se prevada modalitatea de stabilire a salariilor personalului din sectorul bugetar in anul 2015, precum si prelungirea in anul 2015 a unor masuri bugetare care sa conduca la utilizarea fondurilor publice de o maniera echilibrata si in concordanta cu plafoanele de cheltuieli prevazute in Strategia fiscal-bugetara. Din totalul personalului platit din fonduri publice, personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar reprezinta circa 28%. Avand in vedere importanta deosebita a acestui sector in dezvoltarea generala a societatii romanesti, se impune asigurarea unei remuneratii mai atractive pentru aceasta categorie de personal. Astfel, o mai buna motivare a acestora ar putea conduce la cresterea performantelor profesionale si implicit la o mai buna pregatire a elevilor si studentilor", afirma Guvenul in document.

Astfel, ca masuri de politica salariala pentru anul viitor, este pregatit ca, pentru salariile de baza, soldele sau indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, cuantumul brut sa fie tinut la acelasi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

  • Guvernul interzice si in 2015 primele, tichetele de masa si banii pentru munca suplimentara

Guvernul va interzice si anul viitor acordarea premiilor, tichetelor de masa si primelor de vacanta catre bugetari si va continua sa rasplateasca munca suplimentara efectuata de acestia peste durata normala a timpului de lucru, inclusiv in week-end si de sarbatori, doar cu timp liber, nu cu bani.

Citeste si:
Kaufland oferă prime pentru angajați, în valoare totală de 6,5...
Kaufland oferă prime pentru...

"In anul 2015, autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare, nu vor acorda premii si prime de vacanta. In anul 2015, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, cu exceptia institutiilor finantate integral din venituri proprii si unitatilor din articolul 93 Legea privind reforma in domeniul sanatatii, nu acorda tichete de masa personalului din cadrul acestora. In bugetele pe anul 2015 ale institutiilor si autoritatilor publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu se prevad sume pentru acordarea de tichete-cadou, tichete de vacanța si vouchere de vacanta personalului din cadrul acestora", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

  • Cheltuielile destinate investitiilor anul viitor insumeaza 44,76 miliarde lei

Guvernul a bugetat cheltuieli pentru investitii de 44,8 miliarde lei anul viitor, mai mari cu 24% fata de nivelul previzionat in 2014, iar cele mai multe proiecte din lista celor 115 investitii prioritare vor fi derulate prin Secretariatul General al Guvernului si Ministerul Transporturilor.

Cheltuielile pentru investitii reprezinta 6,3% in PIB si vor avea o pondere in total cheltuieli bugetare de 18,7%, mai mult cu 3,2 puncte procentuale fata de acest an, potrivit proiectului de buget. In procesul de elaborare a listei proiectelor de investitii publice semnificative au fost avute in vedere principiile si criteriile de prioritizare a proiectelor de investitii publice, respectiv punctajul acordat de catre ordonatorii principali de credite, precum si indicatorii de performanta economica si angajamentele externe.

"Unul din angajamentele asumate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana consta in reorientarea cheltuielilor de investitii publice in vederea realizarii unei treceri treptate de la investitiile finantate integral din surse nationale la investitii cofinantate din fonduri UE. Precizam, de asemenea, ca aceasta prioritizare indicativa nu implica o excludere de la finantare a acestor proiecte prin legile bugetare anuale, in conformitate cu prevederile legale in vigoare", se arata intr-un raport al Ministerului Finantelor privind situatia macroeconomica pe anul 2015.

Citeste si:
Un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova: câte doze de...
Un nou ajutor umanitar pentru...
  • Guvernul va apela la o noua derogare de la lege pentru a aloca bani primarilor

Guvernul va introduce o noua derogare de la Legea finantelor publice prin care isi va asigura dreptul sa acorde in continuare bani primarilor din Fondul de rezerva bugetara, cu justificarea ca a primit foarte multe cereri din partea acestorasi trebuie evitata acumularea de arierate.

"Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin derogare de la prevederile din Legea privind finantele publice, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prin hotarare a Guvernului, pot fi alocate sume ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente și de capital", se arata in document.

  • Guvernul achita in avans titluri executorii existente, dar imparte pe 5 ani pe cele viitoare

Guvernul va achita in avans, anul viitor, transa aferenta anului 2016 din titlurile executorii castigate deja in instanta de bugetari pentru salarii restante, dar va esalona pe cinci ani, pana in 2020, ca si fostul Cabinet, plata titlurilor care vor deveni executorii pe parcursul anului 2015.

"Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2015, se va realiza astfel: in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu, in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu, in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu, in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu", se arata in document.

Citeste si:
Metrorex nu şi-a plătit dările la stat, însă a mărit salariile
Drulă: Metrorex nu şi-a...

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri