Nuclearelectrica (SNN) va vinde anul urmator in piata reglementata 2,25 milioane de MWh, reprezentand 21,4% din productia programata, in scadere cu 40% de la 3,74 milioane de MWh in acest an, echivalentul a 35% din productie, insa la un pret in crestere, potrivit unei decizii a ANRE, informeaza Mediafax.

Energia din piata reglementata este destinata alimentarii consumatorilor captivi, care nu si-au exercitat dreptul de a-si alege furnizorul de energie si de a negocia cu acesta pretul de livrare, cu precadere populatia, institutiile din domeniile sanatatii, invatamantului, culturii, precum si firmele mici si mijlocii.

"Nuclearelectrica informeaza actionarii si investitorii ca la data de 16 decembrie Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a transmis Nuclearelectrica o decizie potrivit careia compania are obligatia sa vanda pe piata reglementata, in anul 2015, o cantitate de 2.252.443,158 MWh (circa 21,4% din productia programata)", se arata intr-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Pretul de vanzare pentru aceasta cantitate este stabilit la 158,63 lei/MWh, ceea ce implica venituri de 357,3 milioane de lei (79,86 milioane de euro). Pretul nu include tariful reglementat pentru introducerea energiei in reteaua de transport, in cuantum de 10,32 lei/MWh, care genereaza costuri de 23,25 milioane de lei (5,2 milioane de euro) pentru Nuclearelectrica.

Pretul la care compania urmeaza sa vanda anul urmator energie in piata reglementata a crescut fata de acest an, cand s-a situat la 145,8 lei/MWh in primul semestru si la 154,07 lei/MWh in semestrul al doilea. ANRE a majorat la mijlocul anului tariful mediu pentru energia electrica vanduta de Nuclearelectrica pe baza de contracte reglementate pentru a lua in calcul costurile generate de taxa pe stalp.

Citeste si:
Brokerii de pe bursă lucrează de acasă. Companiile cer vot electronic
Coronavirus | Brokerii de pe...

Nuclearelectrica nu precizeaza cantitatile de energie vandute in fiecare semestru din acest an.

La un pret mediu de 149,9 lei/MWh, veniturile Nuclearelectrica din vanzarea de energie in piata reglementata s-ar situa pe ansamblul anului la 561 milioane de lei (125,4 milioane de euro). Nuclearelectrica a inregistrat in primele noua luni venituri din exploatare de 1,32 miliarde lei, in scadere cu 11% fata de aceeasi peroada din 2013, iar profitul a coborat cu aproape 70%, la 99,78 milioane lei, din cauza declinului pretului la energia vanduta si a impactului taxei pe stalp.

In primele noua luni ale anului trecut, compania a obtinut venituri din exploatare de 1,49 miliarde de lei si profit net de 313,6 milioane de lei. Veniturile din vanzarea energiei electrice au scazut in intervalul analizat cu 9%, la 1,23 miliarde de lei, in timp ce cantitatea de energie vanduta a fost mai mica cu 1%, la 7,98 milioane de MWh.

Citeste si:
Ce trebuie sa stii daca vrei sa iti schimbi furnizorul de energie...
Ce trebuie sa stii daca vrei...
Sursa foto: Energie, Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Măsurile economice adoptate de guvern, publicate în Monitorul Oficial
Setari Cookie-uri