Ordonanta de urgenta in baza careia firmele vor fi obligate sa utilizeze case de marcat dotate cu jurnal electronic si conectate la o baza de date a ANAF, anuntata la inceputul lunii, a fost aprobata, marti, de Guvern, in acelasi timp fiind amanata o decizie privind introducerea loteriei fiscale.

"Este vorba de autorizarea caselor de marcat electronice pe grupe de contribuabili si introducerea in sarcina utilizatorilor a obligatiei de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea transmiterii de date fiscale catre ANAF", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, potrivit Mediafax.

La inceputul lunii decembrie, Ministerul Finantelor a anuntat ca firmele nu isi vor mai putea dota casele de marcat cu role de hartie pentru pastrarea istoricului de tranzactii, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale, fiind insa pastrata rola de hartie pe care va fi tiparit bonul fiscal pentru cumparatori.

Calendarul prezentat atunci stabilea perioade tranzitorii pentru dotarea cu astfel de case de marcat, respectiv 180 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru firmele care au calitatea de mari contribuabili, 210 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru contribuabilii mijlocii si 390 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ pentru micii contribuabili.

Ministerul arata ca avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic il aduce comerciantilor este eliminarea costurilor cu achizitia rolelor de hartie (economia medie/an/aparat in exploatare ≈ 150 euro) si spatiile de depozitare a acestora, pentru o perioada de 2 ani.

Ion Radu, directorul de dezvoltare al Danubius Exim, cel mai mare importator si distribuitor de case de marcat din Romania, a declarat ca proprietarii de magazine vor avea costuri mari odata cu trecerea la casele de marcat dotate cu jurnal electronic, daca datele se vor transmite la ANAF in timp real, modulul de comunicatie GPRS dubland costul unei case de marcat, la aproape 300 de euro.

Ministerul si-a mai anuntat intentia de a infiinta o loterie fiscala online pentru detinatorii de bonuri fiscale, care va permite persoanelor care detin bonuri fiscale sa introduca o serie de informatii obligatorii cuprinse in bonul fiscal pe care il detin, in vederea obtinerii dreptului de a participa la o tragere la sorti lunara cu premii in bani.

Conform ministerului, la extragerile lunare vor fi acordate 160 de premii egale, cate 20 pentru fiecare regiune fiscala a ANAF. Valoarea preconizata a fiecarui premiu va fi de 1.200 de lei.

La finalul sedintei de marti, in care a fost anuntata introducerea obligatiei de dotare a caselor de marcate cu un jurnal electronic, purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, a precizat ca discutarea propunerii privind loteria fiscala a fost amanta pentru o alta sedinta de guvern.

Sursa foto: Casa de marcat/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri