Potrivit datelor publicate de The Economist, circa 11% din personalul administrativ debutant al Comisiei Europene provenea, in 2013, din Polonia, in timp ce aproximativ 8,5% era din Romania.

Pe locul trei se afla Germania, cu putin peste 8%, urmata de Italia - aproape 8%, Belgia si Franta - in jur de 7%, Spania - peste 5% si Marea Britanie - aproape 3%, anunta Mediafax.

The Economist noteaza ca, desi functionarii europeni nu reprezinta statul de provenienta, tarile membre doresc sa-si plaseze oamenii in posturi-cheie.

Citeste si:

Publicatia mai noteaza ca in ultimii ani se remarca "o tendinta extraordinara" de crestere a numarului de functionari debutanti proveniti din Polonia si Romania, in timp ce reprezentarea Italiei a scazut dramatic de la aproape 25% din totalul personalului in anii 1980.

Si Franta incearca sa-si mentina influenta in cadrul institutiilor de la Bruxelles, dar aceasta este in declin. Daca in ceea ce priveste pozitiile de top, Marea Britanie sta bine, la nivelul "junior" situatia este la polul opus.

Comisia poate atrage cei mai buni oameni din noile state membre, dar se lupta sa faca acest lucru in cazul Marii Britanii, potrivit unui oficial european, citat de The Economist.