Romania, printre putinele tari ale caror datorii totale raportate la PIB au scazut, incepand cu 2007

Ca urmare a reducerii datoriei companiilor cu 35 de puncte procentuale, datoria Romaniei raportata la PIB a scazut cu 7 puncte procentuale, incepand cu 2007, ceea ce plaseaza tara noastra intr-un club select alaturi de Israel, Egipt, Arabia Saudita si Argentina, potrivit McKinsey & Company.

In schimb, datoria guvernamentala a Romaniei a crescut cu 26 de puncte procentuale din 2007. In ceea ce priveste datoria consumatorilor, aceasta a crescut cu 1 punct, in timp cea datoria sectorului financiar a coborat cu 4% in intervalul analizat. Analiza se bazeaza pe datele disponibile pentru anul 2007 si la sfarsitul trimestrului al doilea al anului trecut pentru economiile dezvoltate, in timp ce pentru economiile in curs de dezvoltare, categorie unde a fost inclusa si Romania, sunt folosite datele corespunzatoare anilor 2007 si 2013, noteaza Mediafax.

Israel a consemnat cel mai mare declin al datoriei nationale, de 22 puncte procentuale, fiind urmata de Arabia Saudita, cu o scadere de 14 puncte procentuale, si Argentina, cu o reducere de 11 puncte procentuale, conform analizei realizate de firma de consultanta americana. Cele mai mari cresteri procentuale ale datoriei totale din 2007 pana in 2014 au fost consemnate de Irlanda (cu 172 puncte procentuale), Singapore (129 puncte procentuale) si Portugalia (100 puncte procentuale).

Datoria Romaniei, 104% din PIB in 2013

In ceea ce priveste nivelul datoriei nationale raportat la produsul intern brut (PIB), Romania ocupa locul 39 in randul celor 47 de tari luate in considerare de firma de consultanta americana. Astfel, datoria Romaniei reprezenta 104% din PIB in 2013, la egalitate cu Turcia. Clasamentul este condus de Japonia, cu o datorie de 400% din PIB, urmata de Irlanda, cu o datorie de 390% din PIB si Singapore, cu o datorie de 382% din PIB.

Citeste si:
România primește peste 950.000 doze de vaccin Pfizer-BioNTech
România primește peste...

La nivel global, datoria a avansat cu 57.000 miliarde de dolari din 2007 pana la jumatatea anului trecut si reprezinta 286% din PIB-ul mondial, potrivit datelor McKinsey&Company. Datoria guvernamentala la nivel mondial a crescut cu 25.000 miliarde de dolari in perioada analizata, iar analistii firmei de consultanta estimeaza ca aceasta va continua aceasta evolutie in Europa si Japonia in acest an.

Studiul ia in calcul 22 de economii avansate si 25 de economii in dezvoltare si analizeaza evolutia datoriei nationale, divizate in patru categorii: datoria guvernamentala, a companiilor din afara domeniului financiar, a consumatorilor privati si a companiilor din sectorul financiar.

Citeste si:
Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 6,1 miliarde de euro...
Datoria externa totala a...
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri