Ministerul Economiei, Comertului si Turismului vrea o rentabilizare "reala si rapida" a companiilor din industria de aparare. Aceasta cerere vine dupa un an in care Guvernul a sters datorii in valoare totala de 1,1 miliarde de lei ale societatilor de profil.

"S-a stabilit o noua abordare a modalitatilor de lucru, cu analize si evaluari periodice, astfel incat viabilizarea si rentabilizarea activitatii companiilor de profil sa fie reala si rapida", se arata intr-un comunicat al Ministerul Economiei, Comertului si Turismului. Aceasta noua abordare a fost discutata marti de Sorin Encutescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, cu reprezentantii companiilor cu capital integral si majoritar de stat din industria de aparare, aflate in portofoliul ministerului, noteaza Mediafax.

Guvernul a decis anul trecut anularea unor obligatii fiscale de 1,1 miliarde lei datorate de companiile Tohan Zarnesti, Carfil, Metrom, Uzina Mecanica Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanica Plopeni, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Mija, Uzina Automecanica Moreni, Arsenal-Resita, Uzina Mecanica Bucuresti, Electromecanica Ploiesti, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Pirochim Victoria si ale Fabricii de Pulberi Fagaras.

Cererile unei piete moderne si competitive

In comunicat se mentioneaza ca Encutescu a apreciat ca stategia din industria de aparare trebuie sa cuprinda planuri de actiuni complete pentru fiecare companie in parte, iar acest sector economic trebuie sa atraga o parte cat mai mare din sumele care vor fi alocate in viitor acestui domeniu. "Totodata, secretarul de stat Sorin Encutescu a afirmat ca, in opinia sa, in ceea ce priveste sectorul industriei de aparare trebuie gandita o transformare radicala a acestuia, pe baze sustenabile si eficiente, astfel incat companiile sa contribuie la crearea de profit, intr-o piata moderna si competitiva, in care o importanta deosebita trebuie acordata componentei resurse umane, cu un specific deosebit", potrivit comunicatului.

In urma discutiilor s-a ajuns la concluzia ca "se impune o remodelare a intregului proces managerial", precum si o intensificare a activitatilor de promovare a produselor de profil astfel incat sa fie recastigate pietelor externe traditionale, dar sa fie si identificate piete noi. Un proiect de lege privind industria de aparare elaborat anul trecut prevede renuntarea cedarii de catre Guvern a pachetelor majoritare de actiuni la companiile din aparare si pastrarea in portofoliul statului a cel putin 50% din actiuni. Intr-un proiect de lege anterior, prezentat in dezbatere publica in primavara anului trecut, intentia era ca statul sa mai pastreze doar 20% din capitalul social al companiilor din aparare, in momentul privatizarii.

Citeste si:
AVAS a preluat pachetul detinut de MEC la Petrom
AVAS a preluat pachetul...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si