Esti interesat(a) de fiscalitate? Participa joi, 5 martie, la FISCAL 360, conferinta wall-street.ro care dezbate cele mai actuale teme fiscale pentru antreprenori si manageri. Inscrie-te aici.

Modificarile sunt prevazute in proiectul noului Cod Fiscal si confirma informatiile transmise de Mediafax, in iulie anul trecut. Conform modificarii pregatite de Guvern pentru anul viitor, cotele aditionale impozitelor si taxelor locale vor putea fi majorate cu pana la 50%.

Legislatia actuala stabileste ca impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani prin hotarare de guvern, in functie de rata inflatiei calculata de la ultima indexare, iar administratia locala poate majora suma de plata printr-o cota aditionala, dar nu mai mult de 20% fata de nivelul stabilit de Guvern.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede insa ca indexarea in functie de inflatie o data la trei ani va fi efectuata in viitor de catre consiliile locale, nu de Guvern, si ca autoritatea deliberativa a administratiei locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale, in functie de criteriul economic, social, geografic, dar si de necesitatile bugetare locale.

Citeste si:

Cota maxima permisa acum de Guvern pentru majorarea impozitelor si taxelor locale este de 50%, fata de 20% in prezent. La sfarsitul anului 2013, Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International, prin scrisoarea de intentie, ca nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autoritatilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumularii de arierate si inregistrarii unui deficit la nivel teritorial.

Guvernul va obliga populatia sa achite impozit si pentru terenul ocupat de locuinte

Populatia va fi obligata sa achite impozit si pentru terenul ocupat de constructiile pe care le detine, inclusiv locuinte, Guvernul pregatind aceasta masura pentru anul viitor constient fiind ca introducerea noului impozit va avea un impact asupra veniturilor persoanelor fizice. Impozitarea terenurilor pe care sunt construite cladiri a fost avuta in vedere de Guvernul Boc, dar nu a mai fost aplicata, fiind insa introdusa acum de actualul Executiv prin proiectul noului Cod Fiscal.

"O alta masura care va avea impact asupra veniturilor persoanelor fizice este eliminarea scutirii pentru terenul de sub constructii", arata Guvernul in document.

Actualul Cod Fiscal stabileste ca impozitul pe teren nu trebuie datorat pentru terenul aferent unei cladiri si pentru suprafata de teren care este acoperita de o cladire. Proiectul noului Cod Fiscal redactat de Guvern prevede insa ca terenurile scutite de impozit/taxa pe teren vor mai fi doar, printre altele, cele aflate in proprietatea publica sau privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu exceptia suprafetelor folosite pentru activitati economice sau agrement, terenurile apartinand cultelor si asociatiilor religioase, terenul aferent cladirii de domiciliu detinut de persoane persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, persoane cu handicap grav.