Guvernul va lua in considerare propunerea de aplicare a cotei de TVA de 9% si pentru lapte atunci cand va exista un consens intre fermieri si producatori, a declarat joi ministrul Finantelor, Darius Valcov. El a precizat ca fermierii nu au dorit introducerea masurii in prima varianta a Codului Fiscal.

"Singurul motiv pentru care laptele nu a fost introdus in prima varianta (a Codului Fiscal – n.r.) a fost acela ca fermierii nu au dorit acest lucru, au sustinut producatorii un lucru si fermierii alt lucru, se pare ca acum au ajuns la un consens sau incearca sa ajunga la un consens. Exista mai multe posibilitati si in urmatoarea prezentare (a Codului - n.r.), dar si in dezbaterea din Parlament, dumnealor sa ajunga la un consens pentru ca, practic, din alimentele de baza doar laptele a fost scos pe acest singur considerent", a afirmat Valcov, dupa o conferinta pe tema Codului Fiscal. El a aratat ca impactul bugetar nu este foarte mare prin aplicarea cotei reduse de TVA de 9% si pentru lapte, insa asteapta sa se ajunga la un consens inainte de a lua in considerare propunerea, informeaza Mediafax.

"Impactul bugetar nu este foarte mare, dar nu vrem sa cream in piata aceste dezechilibre si contre intre diferiti actori. In momentul cand vom avea un consens, asa cum am avut la carne si celelalte produse, vom lua in considerare aceasta propunere, pana atunci nu ar fi corect sa facem acest lucru", a spus Valcov. Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe la 9%. Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a trimis joi o scrisoare catre ministerele Finantelor si Agriculturii si catre Parlament in care solicita reducerea TVA la 9% si la lapte si produse lactate, considerand discriminatorie scaderea taxei doar pentru unele alimente.

Excluderea lactatelor din masurile de reducere semnificativa a TVA-ului poate crea premisele unei discriminari pentru consumatorii de produse lactate.

Reprezentantii APRIL apreciaza ca introducerea laptelui si produselor lactate intre alimentele care vor beneficia de reducerea la 9 % a cotei TVA va corecta o mare eroare care s-ar putea reflecta negativ asupra viitorului industriei laptelui din Romania si al consumatorilor. "Excluderea lactatelor din masurile de reducere semnificativa a TVA-ului poate crea premisele unei discriminari pentru consumatorii de produse lactate, in special copii, adolescenti si populatie de varsta a treia, care au cea mai mare nevoie de beneficiile nutritionale ale lactatelor intr-o alimentatie echilibrata. Totodata, excluderea laptelui si lactatelor din masurile de reducere a TVA va perpetua concurenta inegala intre produsele din UE si produsele romanesti comercializate pe piata romanesca, concurenta accentuata dupa instituirea embargoului impus de Rusia", se arata in scrisoarea APRIL.

Consumul scazut de produse lactate din Romania, aflat sub media europeana, si conditiile dificile ale pietei fac ca numarul de fabrici de procesare a laptelui din Romania sã scada continuu. Situatia dificila in care se afla productia primara de lapte si industria lactatelor din Romania va fi supusa, potrivit APRIL, unui nou soc odata cu desfiintarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015. Astfel, in conditiile in care se mentine TVA de 24% pentru lapte, fermierii romani vor fi dezavantajati in comparatie cu cei din alte tari europene, care aplica taxe mai mici, si acest lucru poate avea consecinte severe asupra exploatatiilor producatoare de lapte din Romania.

"Scaderea numarului de fabrici de procesare a laptelui din Romania duce la un dezechilibru grav intre cererea si oferta de lapte produs in fermele romanesti, ferme in care statul roman a investit multi bani prin diverse instrumente financiare (ajutoare de minimis, subventii si cofinantare in proiecte de dezvoltare). Reducerea TVA la lapte si produse lactate va diminua comertul cu produse lactate nefiscalizate, va creste calitatea nutritiva si siguranta alimentara pe filiera laptelui, avand un beneficiu final semnificativ asupra cosului zilnic al consumatorului roman", se mai arata in documentul citat. Potrivit APRIL, piata lactatelor este estimata la aproape 900 de milioane de euro. Cei mai importanti producatori la nivel national sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco si Hochland.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri