Persoane apropiate situatiei au declarat si ca bancile centrale nationale din zona euro au inceput sa cumpere obligatiuni germane, italiene, franceze si belgiene. Preturile obligatiunilor au crescut in urma operatiunilor, iar randamentul obligatiunilor germane pe termen de 10 ani a scazut cu 0,05 puncte procentuale, la 0,35%, aproape de un minim record de 0,283% atins pe 26 februarie.

Randamentul obligatiunilor italiene cu scadenta la 10 ani a coborat cu 0,03 puncte, la 1,29%. "Achizitiile de obligatiuni au efectul asteptat, piata este foarte optimista. Asteptam ca randamentele sa scada puternic", a declarat Michael Leister, analist la Commerzbank in Frankfurt.

BCE a anuntat pe o postare pe Twitter ca a inceput achizitiile de obligatiuni, impreuna cu bancile centrale nationale.

In asteptarea lansarii programului BCE in valoare totala de 1.100 miliarde de euro, randamentele obligatiunilor statelor din zona euro au atins deja minime record. Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca masurile vor genera cea mai rapida crestere economica a zonei euro din ultimii sapte ani si vor contribui la apropierea inflatiei de tinta institutiei de aproape 2%.