Islanda a renuntat la aderarea la Uniunea Europeana

Islanda a anuntat joi ca a renuntat la aderarea la Uniunea Europeana (UE), potrivit angajamentului asumat de catre Guvernul de centru-dreapta in urma alegerilor care au avut loc in urma cu doi ani, relateaza Wall Street Journal (WSJ) in pagina electronica.

Ministrul islandez de Externe Gunnar Bragi Sveinsson a informat joi presedintia letona a UE si Comisia Europeana (CE) ca Guvernul de la Reykjavik a decis sa nu reia negocierile de aderare la blocul celor 28 de state, a anuntat Ministerul de Externe intr-un comunicat, noteaza Mediafax.

"Guvernul considera ca Islanda nu mai este stat candidat si solicita UE sa actioneze in consecinta din acest moment", se arata in comunicat. Reykjavik a luat aceasta decizie in urma unor consultari extinse cu Bruxellesul, in ultimele saptamani, precizeaza ministerul, fara sa prezinte motivele acestei decizii.

Guvernul eurosceptic, din care fac parte Partidul Progresului si Partidul Independentei, a suspendat negocierile de aderare in septembrie 2013, dupa ce a venit la putere in primavara aceluiasi an in baza unei platforme care includea un referendum asupra aderarii la Uniune.
O decizie de a renunta la aceasta promisiune electorala, in februarie anul trecut, a fost intampinata cu proteste in tara, insa Guvernul si-a continuat linia.

Islanda a fost dur afectata de criza financiara, dupa ce trei banci s-au prabusit in timpul crizei din 2008. Aceste probleme au alimentat sustinerea fata de aderarea la UE, iar Islanda si-a prezentat candidatura in 2009. Insa sustinerea publica a scazut dupa izbucnirea crizei datoriilor suverane si din cauza unor disensiuni cu Bruxellesul asupra cotelor de pescuit.

Citeste si:
Expert: Furtuna Dennis are structura unei bombe ciclogenetice
Islanda, lovita de rafale de...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Sursa foto: Reykjavik / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri