Eugen Teodorovici a declarat, joi, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa in cadrul Forumului Regional Cluj Innovation Days, ca in prezent rata de absorbtie a fondurilor europene este de 53%, insa in acest an Romania poate ajunge la 80%. "Este un procent care pare foarte sus pentru multi, dar partea buna este ca sunt multi care cred ca acest lucru se poate atinge. Estimez ca sunt 5 miliarde de euro care vor intra in Romania in acest an", a spus Teodorovici. Ministrul s-a declarat increzator ca toti banii vor fi cheltuiti, insa acest lucru trebuie sa se intample repede si cu proiecte cu un impact economic foarte mare, pentru reducerea decalajelor care exista intre Romania si alte state membre UE, informeaza Mediafax.

"Beneficiarii trebuie sa se concentreze pe proiecte europene care vreau sa fie atat de multe, incat banii europeni pentru viitorul exercitiu financiar 2014 - 2020, sa fie cheltuiti in primii cinci ani", a adaugat Teodorovici. Ministrul Fondurilor Europene participa, joi, la Cluj-Napoca, la Forumul Regional Cluj Innovation Days, alaturi de reprezentantii Cluj IT Cluster si de oficiali ai Comisiei Europene. Luna trecuta, sefa reprezentantei Comisiei Europene in tara noastra, Angela Filote, declara ca Romania inregistreaza cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene, fiind singura tara care are o rata de sub 60 la suta, cu 20 la suta sub media inregistrata la nivelul Uniunii Europene. Aceasta spunea ca rata de absorbtie a fondurilor europene inregistrata de Romania este, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, de 56 la suta, cu 20 de puncte procentuale mai mica decat media inregistrata la nivelul Uniunii Europene, care este de 76 la suta.

"Sigur ca pe anul acesta se va face ce se mai poate face in lunile care mai sunt pana in decembrie, dar ce este important este sa nu trecem in urmatoarea perioada de finantare 2014 - 2020 cu aceleasi probleme. Deci ele trebuie rezolvate inainte de a lansa noile apeluri pe noua perioada financiara", declara Angela Filote.
Intrebata care sunt motivele pentru care Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste rata de absorbtie a fondurilor europene, reprezentanta Comisiei Europene in Romania a raspuns ca printre motive se numara "superbirocratizarea, hatisul birocratic in procedurile de accesare a fondurilor europene", dar si "schimbarea regulilor jocului in timpul jocului", lucruri pe care le reclama multi dintre cei care au facut demersuri pentru a accesa fonduri europene.

Sursa foto: Mediafax Foto