Peste 60% dintre companii se asteapta la o crestere a veniturilor cu aproape 15%, avans sustinut mai degraba de piata interna decat de exporturi, iar pe de alta parte 40% considera ca investitiile de capital in Romania nu sunt competitive, arata un studiu al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

"62% dintre respondenti se asteapta ca veniturile lor sa creasca cu 14,28%, insemnand o crestere semificativa. Aceste date sunt aliniate cu raspunsurile din decembrie 2013, cand asteptarile de crestere erau de 51,5% si un numar redus de respondenti (3,85%) asteptau o crestere semnificativa a veniturilor. Aceste date arata putin mai bine decat asteptarile din iunie 2014", se arata intr-un comunicat al CIS, relateaza Mediafax.

In mod similar, in comparatie cu 30 iunie 2014, numarul celor care au raspuns ca asteapta o restrangere a veniturilor a scazut de la 20% la 8,57% in 31 decembrie 2014. Si totusi, acest rezultat denota o usoara crestere fata de numarul celor din 31 decembrie 2013, care era de 6%. Numarul companiilor care au considerat ca afacerea lor va ramane neschimbata in anul in curs, a coborat de la 39,3% in 30 decembrie 2013 la 28,5%. Cu toate acestea, scorul este destul de ridicat in comparatie cu 19,2 % din 30 iunie 2014.

Una dintre schimbarile majore in ceea ce priveste raspunsurile companiilor vizeaza cresterea pietei interne. Respondentii se asteapta ca aceasta crestere sa vina mai degraba din piata interna decat din exporturi. Asteptarile membrilor privind restrangerea s-au diminuat considerabil fata de anul anterior, acum acestea fiind de 8,65%.

Per ansamblu, fata de situatia din urma cu un an, companiile astepta sa aiba cresteri in activitatile lor. In ciuda increderii mai ridicate in cresterea veniturilor si a rezultatelor, respondentii nu vad o schimbare prea mare in investitiile de capital, care raman la acelasi nivel, respectiv 46,15% in comparatie cu 48% in 2013, in timp ce 28,2% prevad o crestere a investitiilor de capital in comparatie cu 24,14% in 2013, iar 23,07% prevad ca vor investi mai putin in comparatie cu anul anterior.

Cu toate acestea, la intrebarea legata de atractivitatea investitiilor de capital in Romania, studiul remarca o mica crestere in ceea ce priveste asteptarile, de la 38,2% in 31 decembrie 2013 la 44,4% in decembrie 2014. In orice caz, un numar important de respondenti, 38,8% considera ca acest tip de investitie nu este competitiva, iar 16,66 % considera ca fiind nerelevant.

Investitorii nu au planificate nici schimbari majore vizand forta de munca, 53,84% dintre respondenti estimand o crestere a numarului de angajati fata de 55,5% de anul anterior. Cu toate acestea, 28,2% au in vedere o usoara crestere a numarului de locuri de munca, in comparatie cu 24% din perioada anterioara.

"Perspectiva unor venituri mai mari impreuna cu o usora crestere - chiar daca nu una considerabila - a asteptarilor privind investitiile de capital sau locurile de munca, arata o intarire a increderii in stabilitatea economiei si posibilitatile ei de crestere. In acelasi timp indica o subutilizare a bazei de mijloace fixe care ar putea servi chiar unei cereri mai mari decat cea din prezent, precum si necesitatea continuarii eforturilorde valorificare a intregului potential al economiei romanesti. Respondentii din sectorul bancar au resimtit acest lucru destul de intens si au subliniat faptul ca «in sectorul bancar exista mai multe initiative cu impact negativ semnificativ asupra domeniului»", se mentioneaza in comunicat.

Mediul legislativ si eficienta administrativa raman unele dintre provocarile importante si pot duce la blocaje in mediul de afaceri, considera investitorii. Un numar mare de respondenti, 57,5% considera ca mediul legislativ si eficienta administrativa nu s-au schimbat in comparatie cu anul precedent. Doar 15% dintre acestia considera ca s-au imbunatatit usor.

Respondentii semnaleaza faptul ca mediul fiscal pentru sectorul de afaceri ramane in mod categoric impredictibil. Birocratia si schimbarile legislative impredictibile reprezinta provocari majore. Sectorul public are nevoie de stabilitate in ceea ce priveste forta de munca (resursele umane). Schimbarile frecvente de personal sunt in detrimentul interactiunii dintre sistemul public si mediul de afaceri afectand continuitatea proiectelor in derulare.

In plus, respondentii au remarcat o lipsa de cooperare intre institutii in acele proiecte comune menite sa reduca somajul sau sa dezvolte anumite sectoare, precum tehnologie, infrastructura, cercetare si dezvoltare. "Problemele legate de fiscalitate, capacitate administrativa de reglemantare, lipsa de transparenta si stabilitate raman in continuare unele dintre provocarile cheie, care nu par a se diminua", se mai spune in comunicat.

Consiliul Investitorilor Straini este una dintre principalele asociatii de investitori straini din Romania si are 115 companii multinationale membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent. cel estimat daca se va reflecta asupra cererii de bunuri si servicii realizate in Romania si mai putin asupra importurilor.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri