Adoptarea euro va avea loc cel mai devreme dupa 2020, intrucat termenul asumat politic, 2019, a fost unul formal, fara ca autoritatile sa aiba o agenda si o strategie bine definita, in conditiile in care in 2016 Romania ar trebui sa intre deja in Mecanismul ratelor de schimb, considera economistii.

"Anul 2019 era un obiectiv foarte ambitios, fara indoiala, el a fost insa un obiectiv pur si simplu lansat, dar fara a avea o agenda de parcurs. Ca sa fie fezabil acel 2019 trebuia sa venim urgent cu o agenda de reforme structurale pe care trebuie s-o implementam, care sa ne duca la o convergenta reala sanatoasa, sustenabila pe termen lung si sa ne mentinem in acelasi timp echilibrele macroeconomice, adica noi putem avea o convergenta reala, deci cu crestere economica mai mare decat anticipam printr-o stimulare fiscala, dar care daca produce dezechilibre, n-am facut nimic", a declarat joi Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul sef al Raiffeisen Bank, la dezbaterea cu tema "Zona Euro incotro?" organizata de BNR.

Astfel, cresterea economica nu este de durata si se va corecta la un moment dat, Dumitru dand exemplul cresterilor de 7%-8% dinaintea crizei, urmate de necesitatea de a ajusta dezechilibrele create, ceea ce s-a tradus in "doi pasi inainte, trei pasi inapoi", situatie care nu este de dorit, potrivit Mediafax.

El a punctat ca 2019 era un termen extrem de ambitios, iar in cel mai fericit scenariu, in care politicile economice sunt coerente si exista o agenda de reforme strucurale care este si urmata, adoptarea euro s-ar putea realiza dupa 2020. "Important ca orizontul de adoptare sa fie unul credibil si, mai mult decat atat, sa fie unul la care sa ne si ancoram, adica sa avem o ancorare adevarata a politicilor economice, in sensul in care sa avem o agenda foarte bine stabilita, sa stim foarte bine ce avem de facut, pentru ca altfel nu ramane decat un obiectiv, o dorinta care nu este ancorata in realitate", spune Ionut Dumitru.

Parerea lui privind termenul de aderare la zona euro este sustinuta si de analistul financiar Florin Citu, insa el atrage atentia ca Romania trebuie sa decida daca va realiza convergenta reala inainte de aderare, avand avantajul unei politici monetare foarte independente, sau in cadrul zonei euro, cand acest avantaj se pierde.

"Mai avem cativa ani pana la zona euro. Romania trebuie sa inteleaga ca nu poti sa scapi de reforma reala, convergenta reala trebuie facuta. Trebuie sa decizi daca o faci in afara zonei euro, cand ai o politica monetara foarte independenta, sau in interiorul zonei euro, cand nu mai ai o politica monetara independenta, aici trebuie sa ducem discutia in spatiul public", apreciaza Florin Citu.

Romania ar putea adopta euro dupa 2020

La randul sau, economistul sef al BCR, Radu Craciun, spune ca odata cu accesul in zona euro Romania va fi fortata sa convearga cu aceasta si va beneficia, de fapt, de pe urma acestui lucru, dand exemplul integrarii in UE pe un principiu similar. "Dar o integrare monetara pripita, asa cum a dovedit-o crearea zonei euro, fara niste minime fundamente economice de competitivitate, politice duce intr-o infundatura. Din punctul nostru de vedere, cred ca ar trebui sa fim foarte atenti ce ne dorim, pentru ca s-ar putea sa se intample", a mentionat Radu Craciun.

Dumitru apreciaza ca Romania nu are decat o singura varianta, aceea de a respecta regulile, insa totodata acestea trebuie bine gandite, iar toti factorii din Romania implicati trebuie sa inteleaga ce inseamna acele reguli pentru tara si economie. "Spre exemplu, noi am semnat Compactul fiscal, nu prea am inteles ce inseamna lucrul acesta pentru noi si nici acum nu prea il intelegem. Eu raman stupefiat cand vad ca oameni de la care te-ai astepta sa inteleaga, decidenti de politici economice, care nu inteleg ce inseamna deficit structural si care sunt limitele pentru noi si ca in anii urmatori, cand economia va fi peste potential, noi va trebui sa avem excedente", spune presedintele Consiliului Fiscal.

El a subliniat ca Romania poate participa la crearea regulilor la nivel european prin reprezentantii sai la forurile europene, insa acestia au problema ca nu inteleg de ce sunt trimisi acolo, desi lucreaza pe salarii mari, nu inteleg ce se discuta si nu se implica activ. "Noi trimitem oameni la Parlamentul European care se duc acolo doar in concediu, pe bani foarte multi si nu prea inteleg de ce sunt acolo si pe cine reprezinta si ce se discuta acolo. Cred ca trebuie sa trecem de bariera asta si sa intelegem ca acolo avem interes major si avem nevoie de oameni care inteleg ce se discuta si sa participe activ atat cat se poate, dat fiind statutul nostru la scara europeana, dar cu argumente, sa putem participa la masa deciziilor. Altfel, suntem ai nimanui, ca sa spun asa", a conchis Ionut Dumitru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri