Rating mai bun pentru datoria guvernamentala a Romaniei de la JCRA

Japan Credit Rating Agency (JCRA) a imbunatatit perspectiva de la stabil la pozitiv aferenta rating-ului BBB-/BBB, acordat datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung in valuta si in moneda locala.

"Decizia agentiei de rating de a imbunatati perspectiva de rating de la stabil la pozitiv reflecta eforturile guvernului privind reducerea deficitului bugetar si a deficitului de cont curent, nivelului redus al datoriei publice si eforturile depuse in cresterea absorbtiei fondurilor europene si a nivelului investitiilor straine directe", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice. Astfel, JCRA noteaza eforturile privind rambursarea imprumuturilor contractate de la FMI in perioada 2009-2011, precum si politica prudenta de mentinere a deficitului bugetar la niveluri reduse, relateaza Mediafax.

"In ciuda recentelor masuri de relaxare fiscala, constand in reducerea contributiilor de asigurari sociale, cresterea salariului minim pe economie si reduceri de taxe, agentia estimeaza ca impactul acestora asupra deficitului bugetar va fi limitat, in conditiile inregistrarii unei cresteri economice estimate la un nivel de 3% in anul 2015 si 2016, dar si in contextul reducerilor de cheltuieli bugetare realizate progresiv incepand cu anul 2009", se mentioneaza in comunicat.

In urma ca doua saptamani, Standard&Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, la BBB-/A-3, cu perspectiva stabila, pe fondul perspectivelor solide de crestere economica, care ar putea anula partial impactul taierilor de taxe anuntate de Guvern. Agentia de evaluare financiara estimeaza ca economia Romaniei va creste in medie cu circa 3% pe an in perioada 2015-2018, sustinuta de avansul consumului intern.

Citeste si:
Lovitura in directia Rusiei: S&P a retrogradat ratingul de credit
Inca o lovitura pentru Rusia:...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri