El a raspuns astfel intrebat de presa daca "amnistia fiscala" este pentru toata lumea sau numai pentru cei care au intentat un proces, scrie Mediafax.

"In primul rand, am o zi foarte buna, cre;tere economica de 4,2% in primul trimestru, mult peste ce ne asteptam, si cred ca mergem in continuare in directia buna. Tocmai din acest motiv, vreau sa facem un moment T0, pentru ca avem din urma de ordinul a deja milioane de contribuabili, probleme cu contribuabili, legate de lucruri care vin din trecut, adica drepturi de autor, persoane fizice autorizate, independente, CASS si asa mai departe. Pentru toate acestea vreau sa dam o decizie prin care, ca amnistie, sa stergem trecutul, sa fie momentul T0 1 iunie, de exemplu, de la care absolut toata lumea trebuie sa plateasca corect si nu mai facem niciun fel de iertare pentru nimeni. Daca ma intrebati la cine se refera, se refera la cei care - pe acest teme, nu vorbesc aici de TVA sau alte impozite, nu asta - pe aceste teme care au fost controversate, avem foarte multe litigii si ne costa mai mult sa ne judecam cu oamenii, pe langa faptul ca ii enervam, decat ce recuperam de la persoane juridice sau persoane fizice. Deci, toti cei care se incadreaza in aceste categorii vor beneficia", a spus Ponta.

El a argumentat redactarea unui proiect de lege prin faptul ca promovarea unei ordonante de urgenta nu este permisa de Constitutie pe aceasta tema, dar s-a declarat convins ca proiectul va fi avizat de ambele camere ale Parlamentului in actuala sesiune, care se incheie la finele lunii iunie.

Citeste si:

Legat de efortul bugetar aferent, premierul a afirmat ca statul poate castiga din aceasta operatiune daca nu se va gandi "cu ochelari de cal, ci ca niste oameni destepti", comparativ cu posibila suma recuperata.
"A fost vina oamenilor si a companiilor, dar si a legislatiei confuze", a adaugat Ponta.

Luni seara, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul va discuta un proiect de lege prin care vor fi anulate anumite obligatii de plata pentru drepturi de autor, PFA, CASS, diurne, in cazul carora sunt deschise procese intre ANAF si diversi contribuabili, deoarece costul procesele depaseste cuantumul banilor obtinuti.

El a precizat ca proiectul va fi discutat in sedinta de miercuri si va reglementa situatia obligatiilor aparute pana la 1 iunie. Pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului a fost introdus proiectul de lege privind anularea unor obligatii fiscale, in prima lectura.