"Am si eu un curs de politici mnonetare, dar n-am avut curajul profesorului Cernea, probabil nici timp, de a-l publica. Prin '96-'97, am incercat cu Valentin Lazea si Mugur Tolici, dar n-am avut curajul sa mergem la editura si sa ne publicam cursul", a declarat Isarescu miercuri in deschiderea dezbaterii "Politici monetare neconventionale", prilejuita de lansarea unei carti de politici monetare scrise de profesorul Silviu Cerna, fost membru al Consiliul de Administratie al BNR in perioada 1992-2009.

Tolici lucra in perioada mentionata de Isarescu la directia de politica monetara, pe care a si condus-o timp de un an, pana in 1999.
Guvernatorul a precizat ca este greu de scris un curs de politici monetare, intrucat sunt greu de sistematizat si trebuie gasita balanta si dozajul intre a fi stiintific si a fi pe intelesul studentilor, pentru ca trebuie sa fie "citibil" si pedagogic totodata, insa fara a merge "prea jos" cu explicatiile, caz in care se trivializeaza, iar autorul risca intelegerea unui alt mesaj de catre cititor.

Isarescu si-a adus aminte de perioada cand a fost profesor la Universitatea de Vest din Timisoara, "prin 1994", coleg pe atunci cu Silviu Cerna, facand naveta timp de 3-4 ani intre universitate si familie.
"La Universitatea de Vest si Timisoara, in '94-'95, au trecut 20 de ani de atunci, parca a fost ieri, s-a lansat primul curs intr-o universitate din Romania, inaintea ASE, despre politici monetare. Dansul (Cernea -n.r.), membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, a complotat cu familia mea, am facut naveta 3-4 ani si am tinut acel curs", a povestit guvernatorul.

El a rememorat ca la acea vreme politica monetara nu era inteleasa de economisti, a avut multe probleme in comunicarea cu profesorii despre aspectele politicii monetare, "in sens de economie de piata".
"Aparuse atunci prima cartulie a Bancii Nationale despre platile fara numerar, studentii trebuia sa invete ce era o cambie, un bilet la ordin, un cec de calatorie. Impreuna cu profesorul Cerna am spus: dom'le, daca omul nu intelege ce-i cu politica monetara, cu mixul de politici, cel putin sa faca un pas sa inteleaga cum e cu platile fara numerar, platile cu zgarci, cum le ziceam, erau predominante", a relatat seful bancii centrale.