Romania este un loc potrivit si atractiv pentru investitorii straini, in special sectorul agro-industrial, sustine Luca Gentile, directorul general al Agentiei Italiene pentru Comert Exterior (ICE). El a oferit mai multe detalii despre sectoarele atractive pentru investitorii italieni in Romania cu ocazia Festivalului Italian prin care sunt promovate produsele "Made in Italy".

In perioada 13 mai – 23 iunie, are loc cea de-a saptea editie a Festivalului Italian, prin care este sarbatorita Ziua Nationala a Republicii Italiene de pe 2 iunie. Evenimentul este organizat de ICE - Agentia Italiana pentru Comert Exterior - Bucuresti, in colaborare cu Ambasada Italiei la Bucuresti si Institutul Italian de Cultura.

"Romania continua sa reprezinte, pentru intreprinzatorii italieni, una dintre tarile in care merita facute investitii importante si este, de multi ani, unul dintre cei mai importanti parteneri ai Italiei din punct de vedere economic", sustine Luca Gentile. Totodata, directorul ICE spune ca Italia reprezinta un "partener decisiv", pe locul doi pe plan comercial si pe primul loc in ceea ce priveste numarul de societati inregistrate. Ca atare, investitiile italiene acopera toate sectoarele, de la sectorul manufacturier traditional la cel agro-industrial, infrastructura, transporturi si energie. Italia reprezinta un partener decisiv,

Italia, 30% din suprafata agricola detinuta de straini in Romania

Mai mult, directorul ICE spune ca sectorul agro-industrial este un sector strategic pentru economia Romania care contribuie cu o cota consistenta la PIB si continua sa atraga investitorii. "Sa nu uitam ca Italia ocupa primul loc in topul principalelor tari care investesc in terenurile agricole din Romania, cu aproape 30% din totalul suprafetei agricole detinuta de straini in Romania. De multi ani sunt prezente in Romania cu rezultate foarte bune societati italiene precum Riso Scotti sau Maschio Gaspardo. Calitatea terenurilor, costul scazut fata de media altor tari europene, posibilitatea de a accesa fonduri europene si oportunitatile oferite de PAC 2014-2020 reprezinta punctele forte. Autoritatile romanesti se concentreaza pe modernizarea sistemului de irigatii, iar faptul ca Romania este tara europeana cu rata cea mai scazuta de mecanizare in agricultura poate reprezenta o oportunitate de investitii in acest sector", sustine Luca Gentile.

Cate firme italiene sunt in Romania

La sfarsitul anului trecut, in Romania, numarul societatilor cu capital italian, potrivit datelor Biroului National al Registrului Comertului, a crescut cu 6,82% fata de anul precedent, de la 37.029 in 2013 la 39.556 la 31 decembrie 2014, dintre care 18.434 active, cu un capital varsat de aprox. 1,85 miliarde de euro. In 2014, au fost inregistrate 1.799 societati noi cu capital italian, o medie de 150 de societati pe luna. Numarul cel mai mare de societati cu capital italian (3.010) a fost inregistrat in 2007, in timp ce in 2000 a fost inregistrata valoarea cea mai mare de capital varsat (circa 304 milioane de euro).

Italia continua sa fie de peste 10 ani principala tara investitoare in ceea ce priveste numarul de societati inregistrate (19,33%) si ocupa locul 7 in topul tarilor in ceea ce priveste capitalul investit (4,53%). Noile investitii italiene din 2014 demonstreaza orientarea catre noi sectoare care in mare parte beneficiaza de importante finantari internationale, in special din partea UE. Este vorba despre sectorul masinilor si echipamentelor, materialelor de constructii, a bunurilor de consum in general si al serviciilor.

Alte sectoare de interes pentru investitorii italieni sunt constructiile si infrastructura. Potrivit datelor oferite de Biroul Statistic al Uniunii Europene (Eurostat), Romania continua sa inregistreze una dintre cele mai importante cresteri a volumelor lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana (+5,8%), in timp ce Italia, din pacate continua sa aiba dificultati in acest sector.

Programul complet al Festivalului Italian poate fi consultat aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri