Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Arad reclama ca o decizie a ANAF ar putea conduce la desfiintarea celei mai profitabile zone libere din tara, respectiv Zona Libera Curtici-Arad, autoritatile judetene fiind informate despre intentia de desfiintare a biroului vamal de aici.

Presedintele CJ Arad, Nicolae Iotcu, a declarat, joi, la finalul sedintei ordinare a consilierilor judeteni, ca ANAF a transmis o informare privind intentia de a se inchide biroul vamal din Zona Libera Curtici - Arad, iniintata in urma cu doua decenii si unde opereaza importante companii, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit lui Iotcu, o astfel de decizie ar echivala cu desfiintarea acestei zone, care se intinde pe 95 de hectare si este cea mai profitabila din tara, adunand 27 de companii, cu un total de peste 2.500 de angajati. ”Desfiintarea acestui birou vamal ar duce la imposibilitatea functionarii zonei libere in regimul actual. Exista investitii importante acolo si contracte in derulare, iar cei care vor sa desfiinteze aceasta zona trebuie sa ne ofere o solutie”, a spus Iotcu. Seful CJ Arad a adaugat ca zona libera ”cunoaste o crestere foarte mare in ceea ce priveste volumul de schimburi", motiv pentru care isi pune intrebari legate de intentiile ANAF.

”Zona libera plateste statului acum peste doua milioane de lei impozite si taxe, un venit la buget care ar disparea daca ar fi transformata intr-o altfel de entitate, precum societate comerciala. In plus, sunt peste 2.500 de locuri de munca puse in pericol”, a afirmat Iotcu. Potrivit autoritatilor judetene, facilitatile create de-a lungul anilor de catre investitori in aceasta zona vor reveni Consiliului Judetean, care detine terenurile, la finalul contractelor de exploatare a acestora.

"Terenurile sunt proprietate publica, iar in conformitate cu prevederile legale si ale contractelor aflate in derulare, investitiile realizate de firmele care isi desfasoara activitatea acolo constituie «bunuri retur», ce vor ramane, la sfarsitul contractelor de concesiune, statului, respectiv Consiliului Judetean. O eventuala desfiintare a Zonei Libere Curtici-Arad ar determina firmele sa nu mai returneze aceste bunuri. Este vorba de facilitati in valoare de peste 20 de milioane de dolari (suma valabila la mijlocul anilor 1990 - n.r.) pe care le-am pierde”, a precizat Iotcu.
Conform sursei citate, ANAF "isi motiveaza intentiile prin faptul ca regimul zonelor libere nu mai este acelasi ca la infiintare si ca activitatea din cadrul Vamii Timisoara este atat de intensa incat trebuie transferat personalul de la acest biroul vamal”.

”Ar trebui vazut care sunt costurile cu plata functionarilor din vama raportat la cee ce produce aceasta zona, sa vedem daca nu cumva mutarea catorva functionari la Timisoara, in loc sa se faca angajari, ar aduce prejudicii mari. Poate sunt zone libere in tara care nu functioneaza, dar cea de la Arad aduce profit, inclusiv Consiliului Judetean si statului roman”, a mai declarat presedintele CJ Arad.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri