Banca Mondiala (BM) a revizuit prognoza de crestere a economiei Romaniei in 2015, cu 0,1 puncte procentuale, la 3%, comparativ cu estimarea din luna ianuarie, potrivit raportului bianual World Economic Prospects.

Institutia financiara a mentinut estimarea referitoare la cresterea economica din 2016 la nivelul de 3,2%, in timp ce pentru 2017 prognoza a fost revizuita in scadere cu 0,4 puncte procentuale, la 3,5%, scrie Mediafax.

In regiunea Europa si Asia Centrala, in care este inclusa Romania, Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 1,8%, fata de 2,4% in 2014. "Perspectiva regiunii Europa si Asia Centrala s-a inrautatit semnificativ, BM anticipand o crestere economica de 1,8% in 2015, in pofida redresarii care are loc la nivel global. Principalii factori sunt impactul pretului scazut al petrolului, tensiunile geopolitice si recesiunea din Rusia si Ucraina", se arata in raport.

BM noteaza faptul ca sistemele bancare din Romania, Alibania, Bulgaria si FYR Macedonia sunt vulnerabile la contagiune, prin intermediul subsidiarelor bancilor din Grecia. Totodata, nivelul ridicat al creditelor neperformante, in pofida imbunatatilor care au avut loc recent in Ungaria si Romania, continua sa constranga profitabilitatea bancilor precum si capacitatea acestora de a acorda credite activitatilor productive.
Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut in termeni reali in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 4,3% ca serie bruta, respectiv cu 4,2% ajustat sezonier.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, datand din luna mai, ia in calcul un avans de 3,3%. Comisia Europeana a imbunatatit la inceputul lunii mai estimarile de crestere economica a Romaniei, cu 0,1 puncte procentuale, la 2,8% pentru 2015 si cu 0,4 puncte, la 3,3% pentru 2016, datorita consumului intern solid si revenirii investitiilor, potrivit prognozei de primavara a institutiei.

Pentru zona euro BM a revizuit in sens pozitiv estimarea de crestere economica pentru 2015 cu 0,4 puncte procentuale, la 1,5%, iar pentru 2016 a mentinut prognoza la 1,8%. La nivel mondial, institutia finaciara anticipeaza o crestere economica de 2,8% in acest an, mai mica cu 0,2 puncte comparativ cu prognoza din ianuarie.

Sursa foto: Bani/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri