Situatia Greciei era un eveniment asteptat si au fost luate toate masurile pentru a nu exista probleme iar orice decizie din partea bancilor din Grecia nu vizeaza bancile din Romania, a afirmat purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

El a afirmat, citat de B1, ca bancile s-au pregatit pentru acest eveniment, "cumva asteptat pentru a putea fi preintampinat", iar bancile din Romania tin de legislatia romaneasca, fiind sub controlul Bancii Nationale a Romaniei.

"Depozitele sunt garantate. Pentru cei care au depozite de pana la 100.000 euro, sunt garantate printr-o schema clasica de garantare", a spus Suciu.

In ceea ce priveste "Grexitul", Suciu spune ca acesta este ultimul act si nu va avea loc maine, iar daca se va ajunge la iesirea Greciei din uniunea monetara, vor avea loc schimbari politice, dincolo de cele economice, fiind un proces care dureaza.

"Tehnic, nu exista mecanismul de iesire. Cert e ca de acum intram in zone necartografiate, ceea ce, din perspectiva evolutiei Greciei, nu e incurajator. Efectele pe piata din Romania sunt secundare. Nu suntem subiectul acestor probleme, nu suntem in zona euro, putem sa privim cu calm, dar cu interes", a mai spus oficialul BNR.

Europarlamentul PSD Victor Negrescu, membru in Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, cere convoarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra Romaniei, apreciind ca intrarea Greciei in incapacitate de plata va afecta economia Romaniei.

El aminteste, intr-un comunicat, citat de Mediafax, ca Grecia este al 6-lea investitor in Romania, cu investitii de aproape 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 4,5% din totalul capitalului strain adus in economia locala, si apreciaza ca intrarea Greciei in incapacitate de plata va afecta perspectivele de dezvoltare economica a Romaniei, afectand moneda nationala si sistemul bancar.

"Presedintele Romaniei, care reprezinta tara noastra in Consiliu European, trebuie sa prezinte public situatia romanilor, rezultatele negocierilor de la Bruxelles si sa convoace CSAT pentru a analiza efectul crizei din Grecia asupra Romaniei", spune europarlamentarul.

El apreciaza ca exista un risc de expunere sau chiar de faliment a celor patru mari banci elene aflate in Romania.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere de 240 de miliarde de euro, iar in lipsa fondurilor risca sa intre in incapacitate de plata.

Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, saptamana viitoare, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, pe 5 iulie.

Autoritatile de la Atena au solicitat o prelungire cu o luna a programului de sustinere financiara care expira pe 30 iulie, in aceeasi zi in care Grecia trebuie sa plateasca FMI 1,6 miliarde de euro.

Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins insa solicitarea in unanimitate.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat intr-un interviu la BBC ca institutia nu va mai finanta Grecia daca autoritatile de la Atena nu vor plati datoria de 1,6 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie.

Parlamentul grec a aprobat duminica dimineata planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza referendumul pe 5 iulie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri