10 August 2015

Afacerile din industrie au crescut cu 1,9% in primul semestru, sustinute de industria prelucratoare



Cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 1,9% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita avansului inregistrat in industria prelucratoare, cu 2%, unde comenzile noi au fost mai mari cu 2,4%, in special pe industria bunurilor de folosinta indelungata, potrivit INS. Pe de alta parte, afacerile din industria extractiva s-au redus cu 0,9%.

"Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (5%), industria bunurilor intermediare (4,6%) si industria bunurilor de uz curent (0,5%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (-21,5%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Comenzile noi din industria prelucratoare, care au crescut cu 2,4% pe ansamblu, au fost sustinute de evolutia consemnata in industria bunurilor de folosinta indelungata (19,7%), a bunurilor intermediare (5,6%) si cea a bunurilor de uz curent (0,4%), in timp ce comenzile din industria bunurilor de capital s-au mentinut constante. In iunie, afacerile din industrie au sporit fata de mai cu 7,2%, datorita cresterii industriei prelucratoare cu 7,5%. In schimb, industria extractiva a consemnat o scadere cu 0,8%.

Pe grupe, cifra de afaceri a avansat cu 10,4% in industria bunurilor de uz curent, cu 9,5% in cea a bunurilor de capital, cu 6,2% in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 4,3% in cea energetica si cu 4,2% in industria bunurilor intermediare. Totodata, comenzile din industria prelucratoare au fost mai mari cu 5,9%, ca urmare a cresterilor inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (18,8%), industria bunurilor de uz curent (11,8%), industria bunurilor intermediare (7,3%) si a bunurilor de capital (3,2%).

Comparativ cu iunie anul trecut, cifra de afaceri din industrie s-a apreciat cu 6,5%, sustinuta de industria prelucratoare, cu o crestere de 7,1%. In schimb, industria extractiva a scazut cu 8,3%. Cresteri au fost consemnate, pe marile grupe industriale, in industria bunurilor de capital (12,3%), cea a bunurilor de folosinta indelungata (8,1%), industria bunurilor intermediare (7,6%) si a bunurilor de uz curent (5,7%). Pe de alta parte, in industria energetica s-a inregistrat o reducere a afacerilor cu 15,4%.

Comenzile noi din industria prelucratoare au urcat cu 5,5%, cea mai buna evolutie avand-o industria bunurilor de folosinta indelungata (27,6%) si cea a bunurilor intermediare (8,7%), urmate de industria bunurilor de uz curent (4,1%) si cea a bunurilor de capital (2,5%).



Citeste si