Carbunele ne-a salvat din nou. Cum si-au dovedit termocentralele utilitatea in plina seceta

FMI a cerut autoritatilor de la Bucuresti restructurarea masiva a producatorilor de energie pe baza de carbune, insa acest sector si-a demonstrat inca o data rolul esential: pe fondul secetei acute din ultimele doua luni, productia de electricitate din surse hidro si eoliene a scazut drastic, dar necesarul a fost acoperit de termocentrale, scrie Adevarul.

Condamnat de Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) la restructurare „radicala“ si chiar lichidare in unele cazuri, sectorul carbunelui a salvat din nou sistemul energetic romanesc, dupa ce seceta s-a instalat in tara noastra incepand cu luna iulie si a redus semnificativ productia hidro si pe cea eoliana.

Astfel, daca in luna iunie sectorul hidro realiza constant peste nivelul produs in unitatile pe baza de carbune, acum trendul s-a inversat, iar termocentralele pe huila si lignit produc peste segmentul hidro. Mai mult, in anumite momente, acestea produc mai mult decat sectoarele hidro si eolian la un loc. Acest lucru este posibil deoarece seceta si temperaturile mari nu s-au manifestat doar prin scaderea debitelor pe rauri si Dunare, dar si prin lipsa vantului.

Citeste in continuare pe adevarul.ro.

Citeste si:
Daniel Dăianu: Este nevoie de un proiect mare pentru Valea Jiului
Daniel Dăianu: Este nevoie de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri