Cotatia petrolului Brent cu livrare in octombrie este in declin cu 2,18%, dupa ce a coborat cu 2,5%, la 44,32 dolari pe baril, cel mai redus nivel din martie 2009. Pretul petrolului Brent este cu 56% sub un maxim de 103,19 dolari pe baril inregistrat in august anul trecut, transmite MarketWatch. Petrolul de referinta pe piata americana este in scadere cu 2,9%, la 39,42 dolari pe baril, potrivit Mediafax.

Preturile petrolului sunt afectate de mai multe luni de temerile investitorilor legate de supraoferta din piata, dar declinul s-a accentuat in ultimele saptamani din cauza riscului incetinirii cresterii economice in China si a impactului asupra pietelor mondiale. Recenta devalorizare a yuanului decisa de autoritatile de la Beijing a sporit incertitudinile, provocand temeri ca importurile Chinei de petrol si alte marfuri ar putea scadea in continuare.

China este cel mai mare consumator de materii prime si al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial. Cererea de materii prime a scazut insa puternic pe piata chineza, pe fondul semnelor de incetinire a cresterii economice.