Cresterea economica a incetinit in trimestrul al doilea la 0,1% fata de trimestrul anterior si 3,3% comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, de la 1,4%, respectiv 4,3% in primele trei luni ale anului. Inrautatirea din trimestrul al doilea a fost determinata in principal de exporturile nete, stocuri si cheltuielile statului, se arata intr-un raport al ING Bank Romania, citat de Mediafax. Consumul privat a ramas principalul motor, iar investitiile au adus, de asemenea, o contributie majora, imbunatatind perspectivele pe termen mediu.

"Ne asteptam la accelerarea cresterii economice in trimestrul al treilea, sustinuta de consumul privat in contextul veniturilor disponibile pentru consum mai mari dupa recentele reduceri de taxe si estimam rate de 0,9%/3,5% (trimestru fata de trimestrul anterior/trimestru fata de acelasi trimestru al anului trecut), riscurile fiind pentru o inrautatire (a acestor estimari, n.r.) din cauza secetei severe care afecteaza productia agricola", noteaza analistii bancii.

Banca a revizuit in scadere si estimarea privind cresterea economica pentru 2016, de la 4,3% la 3,8%, in timp ce pentru 2017 a crescut prognoza de la 2,7% la 4,1%, ca urmare a deciziei Parlamentului privind o implementare graduala a masurilor de stimulare fiscala, jumatate in 2016 si restul in 2017, se arata in raport. Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat in urma cererii sefului statului, a trecut la inceputul lunii septembrie de Parlament, urmand sa fie transmis presedintelui spre promulgare.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizeaza reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole - in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.

Citeste si:

De asemenea, a fost reintrodusa in Codul fiscal prevederea potrivit careia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 la suta a impozitului pe cladirile si terenurile neingrijite, aceasta aplicandu-se de la 1 ianuarie 2016. Premierul Victor Ponta a declarat, la sfarsitul lunii august, ca este ingrijorat ca seceta si problemele din agricultura vor afecta cresterea economica a Romaniei catre finalul anului.

"Din pacate, in trimestrul al patrulea mi-e teama ca seceta si problemele din agricultura o sa se reflecte si in cresterea economica", a aratat Ponta. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, de asemenea la finele lunii august, la sedinta Comisiei pentru agricultura de la Camera Deputatilor, ca pierderile cele mai mari din cauza secetei au fost la culturile de porumb, floarea soarelui si soia, precizand ca si cei din zootehnie au fost afectati. Potrivit lui Constantin, o evaluare a pagubelor cauzate de seceta va fi cunoscuta in luna septembrie.

Produsul Intern Brut a crescut in primul semestru cu 3,7% pe serie bruta si cu 3,8% pe serie ajustata sezonier, dupa ce in primele trei luni cresterea economica a fost de 4,3% pe serie bruta si de 3,8% pe serie ajustata fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, datand din luna mai, ia in calcul un avans de 3,3%.

Comisia Europeana a imbunatatit la inceputul lunii mai estimarile de crestere economica a Romaniei, cu 0,1 puncte procentuale, la 2,8% pentru 2015 si cu 0,4 puncte, la 3,3% pentru 2016, datorita consumului intern solid si revenirii investitiilor, potrivit prognozei de primavara a institutiei.