"Topul oraselor in functie de nivelul preturilor ia in considerare costul relativ al bunurilor si serviciilor la nivel mondial. Cele mai mari preturi sunt in Zurich, Geneva si New York, de peste 2,5 ori mai mari decat cele din Bucuresti, Sofia si Kiev, care sunt cele mai scazute", se arata in raportul UBS, citat de Mediafax.

Istanbul, Doha si Lyon inregistraza un nivel mediu al preturilor, mai apropiat insa de cele din orasele scumpe de cele ieftine. Daca in analiza sunt incluse si chiriile, aproape toate orasele marcheaza o scadere a indicelui preturilor in medie cu 17%, in raport cu orasul New York, considerat de referinta. Hong Kong este singura exceptie, cu o crestere de peste 5%, din cauza nivelului ridicat al chiriilor. Chiriile fac totodata din New York cel mai scump oras, iar Sofia cel mai ieftin.

Romania inregistreaza un indice al preturilor de 43,8 puncte, excluzand chiriile, si de 34,5 puncte in cazul includerii acestora. In functie de salariile brute, Bucuresti ocupa pozitia 61, intre Budapesta si Beijing. Orasele cu cele mai mici salarii nete sunt Jakarta si Kiev.

Primele locuri in acest clasament sunt ocupate de Zurich si Geneva si Luxemburg. New York se regaseste pe pozitia a patru. Locuitorii din Zurich, Geneva si Luxemburg primesc salarii in medie de 19 ori mai mari decat cei din Nairobi, Jakarta si Kiev.

Citeste si:

Indicele calculat pentru salariile nete tine cont de deduceri si in general coboara in clasament toate orasele, comparativ cu New York City, considerat de referinta. Un nivel relativ ridicat al deducerilor, rezultate din nivelul semnificativ al contributiilor de asigurari sociale si taxe, este remarcat in Copenhaga, Bruxelles si Milano.

Romania inregistreaza un nivel de 14 puncte al indicelui atat in cazul salariilor brute cat si al salariilor nete. Salariile nete sunt in indicator bun pentru veniturile disponibile. De axemplu, un muncitor din Zurich are la dispozitie pentru a cheltui o suma de 23 de ori mai mare decat unul din Kiev.

Dupa puterea de cumparare, stabilita in functie de salariul primit de un locuitor pentu o ora de munca, capitalei Romaniei i-a fost acordat locul 60 in topul UBS, dupa Bankgkok si in fata Sofiei. Pozitiile superioare ale clasamentului sunt ocupate de Luxemburg, Zurich si Geneva. New York City ocups abia pozitia 14.

Pentru a stabili nivelul puterii de cumparare in diferitele state, UBS a analizat nivelurile preturilor in comparatie cu cele ale salariilor.

Sursa foto: Marinela Oprea/Wall-Street.ro