Presedintele Agentiei Nationalw pentru Achizitii Publice (ANAP) a declarat luni, la workshopul international "Romania. O noua viziune in achizitii publice, un sistem de eficientizare a resurselor publice si noi coordonate de lucru cu mediul privat", ca transpunerea directivei europene pe achizitii publice in legislatia romaneasca este doar un pilon din strategia nationala, precizand insa ca doar noile legi, doar pachetul legislativ "nu vor face primavara" in ceea ce inseamna achizitia publica eficienta si corecta in Romania.

"Dar este cel mai important pilon, despre care se vorbeste foarte mult si sunt asteptari foarte mari de la noua legislatie pe zona de achizitii publice", a spus Roxana Minzatu.
Ea a explicat ca a inceput sa se lucreze mai mult pe zona de transpunere a directivelor europene dupa ce s-a conturat strategia nationala de achizitii publice, astfel incat lucrurile sa fie corelate.

"Sunt doua constrangeri: sa transpunem directivele, sa transpunem norma europeana, dar si sa ne adaptam si realitatilor romanesti. (...) Am primit 500 de pagini de propuneri mai ales la Legea de achizitii publice clasice. Avem propuneri analizate pentru legislatia pe achizitiile clasice, propunerile au fost si discutate in grupul de lucru in ultimele saptamani. Miercurea trecuta am transmis la Ministerul de Finante proiectul consolidat pe Legea achizitiilor clasice si sfera cailor de atac, adica varianta care a trecut deja prin consultare publica si in care au fost integrate propunerile. Nu le-am publicat inca, pentru ca de la Ministerul Finantelor asteptam o validare finala", a spus presedintele ANAP.

Citeste si:

Roxana Minzatu a precizat ca, potrivit calendarului, in aceasta saptamana vor fi prezentate, pentru prima data, Legea pe concesiuni si Legea pe utilitati pe achizitii sectoriale.

"Ambele sunt programate in calendarul nostru intern saptamana aceasta si cu toate patru sa mergem in Parlament in jur de 15 octombrie. Totul se face in cadrul unei strategii mai ample, unde pilonul legislativ este unul din cele trei directii de actiune, si tocmai de aceea trebuie sa facem mergem in Parlament. Deci toate cele patru legi trebuie sa ajunga in Parlament undeva in jur de 15 octombrie si de la 1 ianuarie sa poata intra in vigoare. Avem un calendar deja care se implementaza pentru elaborarea legislatiei secundare, care ar trebui sa fie gata si ea undeva la sfarsit de noiembrie si vom avea si indrumare electronica, ghiduri interactive, pentru a putea sa acoperim acele spete care au dus la probleme in ceea ce inseamna procedura de atribuire. Insa elaborarea ghidurilor se duce catre jumatatea anului viitor", a spus presedintele ANAP.

Ea a mai explicat ca multe dintre propunerile primite pentru legislatia primara vor fi tratate in legislatia secundara, spunand ca principala ratiune este de a avea o legislatie stabila, mai apropiata de realitatile Romaniei si care sa nu mai fie modificata.