Numarul mare de firme care raporteaza permanent pierderi, de circa 200.000, arata ca in Romania nu se respecta regulile economiei de piata, situatia lor afectand inclusiv procesul de finantare de la banci, care nu le pot acorda credite pentru ca sunt subcapitalizate, potrivit guvernatorului BNR, scrie Mediafax.

"Numarul extrem de mare, 200.000 de intreprinderi private cu pierderi permanente, arata doua probleme majore: de ce nu se respecta regulile economiei de piata in Romania? In anii 90 (...) ni s-a spus urmatorul lucru: concurenta si curatenia pietei sunt esentiale, adica intrari, dar si iesiri. Sa poti sa infiintezi firme, sa lucreze, sa fie concurenta loiala, dar sa existe si iesiri la fel. Daca nu face fata sau daca are pierderi, sa poata fi radiata rapid. Pastrarea unui numar mare de societati cu pierderi permanente nu numai ca ecraneaza situatia sectorului privat, dar ingreuneaza chiar procesul de finantare", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului asupra stabilitatii financiare, editia 2015.

El a aratat ca unele dintre aceste firme sunt foste societati de apartament, create pentru a "misca" banii, iar altele reprezinta nereusite familiale. Raportul propune si analizarea sectorului privat, unde aproape o treime din firme au pierderi permanente, dupa ce 25 de ani s-a discutat despre intreprinderile de stat.

"Discutam de 25 de ani ce facem cu companiile de stat. Discutiile au continuat pentru ca acestea au fost o sursa de arierate, care sunt un surogat de bani. Doua decenii, preocuparea principala a fost cea a intreprinderilor de stat, producatoare de arierate, care au subminat, intr-un fel, politica anti-inflationista a bancii centrale", a explicat seful BNR.

Pierderile declarate de firme ingreuneaza, totodata, finantarea de catre banci, intrucat companiile respective nu pot oferi garantii pentru banii imprumutati, fiind astfel nebancabile.

"O dezbatere pe aceasta tema mi se pare importanta pentru ca ajungem la alta problema: in Romania avem multe companii private, dar sunt subcapitalizate. Cine sa adune acest capital autohton? A spera ca se va face capital prin credit bancar ar insemna sa se decapitalizeze bancile. (...) Am avut banci facute de catre antreprenori si cu acest gand ascuns: luam din banca si dam la companie! Este iluzia betivului: imi fac restaurant sa beau gratis", a atras atentia guvernatorul.

Un astfel de comportament al bancilor ar afecta deponentii, dar si actionarii, iar acordarea de credite firmelor falite ar face ca o parte semnificativa din fondurile bancii sa se "scurga" catre acperirea creditelor neperformante. Isarescu a punctat ca firmele pot fi capitalizate prin activele pe care le detin, insa trebuie tinut cont de devalorizarea acestora, sau prin fonduri europene.

"Fondurile europene sunt donatii. De ce se spera ca firmele sa se capitalizeze cu banii bancilor si nu se insista pe o sursa clara de capitalizare, fondurile europene? Legatura puternica intre bancher si antreprenor ar trebui sa functioneze: hai sa luam bani europeni! Tu te capitalizezi, iar eu te pot finanta! Dar fiecare sa isi vada lungul nasului, sa nu creada nimeni ca va trai super bine din aceasta relatie. Supravietuirea este pe primul loc, si nu un SUV, un yacht si asa mai departe", a completat Isarescu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri