In Grecia exista peste 300.000 de cereri pentru pensii, reprezentand cheltuieli totale de 4 miliarde de euro. Timpul de asteptare pentru aprobarea acestora variaza intre 12 si 24 de luni, iar in unele cazuri se ajunge la 3-4 ani.

O alta problema pentru Ministerul Muncii este obligatia de a determina si legifera un numar de masuri care sa compenseze impactul deciziilor Consiliului de Stat impotriva reducerilor de pensii din 2012, estimat la cel putin 2 miliarde de euro.

De fapt, expertii in asigurari sociale sustin ca suma necesara aplicarii verdictelor justitiei ar putea urca la 4,2 miliarde de euro.
La aceste datorii ascunse, care nu sunt consemnate oficial, se adauga datoriile fondurilor de pensii catre organizatia pentru sanatate EOPYY, care se ridica la 1,7 miliarde de euro.

Datele au fost prezentate la o conferinta a fondurilor de pensii, cu cateva zile inainte de publicarea de catre Guvern a unui plan privind noua structura a sistemului de asigurari sociale, care trebuie sa absoarba toate aceste deficite.

Citeste si:

Sindicatul fondurilor de pensii estimeaza ca numarul solicitantilor de pensii este de 327.000, dintre care 43.000 au primit pensii temporare.

Aproape jumatate dintre solicitarile de pensii aflate in asteptare, respectiv 141.644, sunt adresate Fundatiei pentru Securitate Sociala. Acestea au fost deja aprobate dar nu sunt inca platite.

Fondul de pensii al liber-profesionistilor are in asteptare 33.000 de cereri, din care 9.500 sunt pensii temporare, in timp ce fondul fermierilor are 30.000 de solicitari.