Un deficit ascuns de 8 miliarde de euro risca sa arunce in aer planificarea fiscala a Guvernului de la Atena si sa puna la pamant fondurile de asigurari sociale ale Greciei, relateaza Kathimerini.

In Grecia exista peste 300.000 de cereri pentru pensii, reprezentand cheltuieli totale de 4 miliarde de euro. Timpul de asteptare pentru aprobarea acestora variaza intre 12 si 24 de luni, iar in unele cazuri se ajunge la 3-4 ani.

O alta problema pentru Ministerul Muncii este obligatia de a determina si legifera un numar de masuri care sa compenseze impactul deciziilor Consiliului de Stat impotriva reducerilor de pensii din 2012, estimat la cel putin 2 miliarde de euro.

De fapt, expertii in asigurari sociale sustin ca suma necesara aplicarii verdictelor justitiei ar putea urca la 4,2 miliarde de euro.
La aceste datorii ascunse, care nu sunt consemnate oficial, se adauga datoriile fondurilor de pensii catre organizatia pentru sanatate EOPYY, care se ridica la 1,7 miliarde de euro.

Datele au fost prezentate la o conferinta a fondurilor de pensii, cu cateva zile inainte de publicarea de catre Guvern a unui plan privind noua structura a sistemului de asigurari sociale, care trebuie sa absoarba toate aceste deficite.

Sindicatul fondurilor de pensii estimeaza ca numarul solicitantilor de pensii este de 327.000, dintre care 43.000 au primit pensii temporare.

Aproape jumatate dintre solicitarile de pensii aflate in asteptare, respectiv 141.644, sunt adresate Fundatiei pentru Securitate Sociala. Acestea au fost deja aprobate dar nu sunt inca platite.

Fondul de pensii al liber-profesionistilor are in asteptare 33.000 de cereri, din care 9.500 sunt pensii temporare, in timp ce fondul fermierilor are 30.000 de solicitari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri