Consumul de role de hartie pentru casele de marcat a crescut cu 80% de cand s-a inceput cu loteria fiscala. Se dau de aproape doua ori mai multe bonuri fiscale", a afirmat Vladimirescu intr-o conferinta, scrie Mediafax.

Prima extragere ocazionala a Loteriei bonurilor fiscale a avut loc in aprilie, in a doua zi de Paste. Vladimirescu a aratat ca exista o foarte stransa corelatie intre nivelul platilor electronice si nivelul de fiscalizare. El estimeaza ca pondrea platilor electronice ar putea creste la 8% in acest an, pe cand economia subterana are o pondere de 28,4% din PIB.

Media europeana a platilor cu cardul ajunge la aproximativ 20%. "Daca se implementeaza pachetul de zece masuri pe care le-am propus Guvernului anul trecut, in urma studiului realizat impreuna cu PwC, in sapte ani economia subterana ar insemna sa scada cu zece puncte procentuale, de la 28% la 18%, cat este si media europeana in prezent, iar taxele ce vor fi incasate suplimentar vor fi in vecinatatea a 14 miliarde de euro", a punctat Vladimirescu.

Directorul general al MasterCard a precizat ca masurile Guvernului aprobate in ultimul an, dintre care o parte nu au intrat inca in vigoare (limitarea platilor in numerar, reducerea comisioanelor la tranzactiile interbancare, introducerea obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic), vor conduce la cresterea tranzactiilor electronice, insa efectele acestora nu pot fi masurate separat.

Citeste si:

"Cand vom implementa toate aceste lucruri, cand TVA va scadea de anul viitor, cand ne vom putea plati taxele si impozitele cu cardul, cand casele de marcat electronice vor fi online, atunci vom putea vedea cu cat o sa crestem mai repede pe plati cu cardul decat ritmul inregistrat anterior. Cred ca vom avea suficiente date pentru a face o evaluare la sfarsitul anului viitor", a adaugat Vladimirescu.

Oficialul operatorului de carduri considera ca fiscalizarea inseamna, de fapt, ca toti comerciantii "joaca" dupa aceleasi reguli, ca majoritatea acestora nu vor mai fi nevoiti sa concureze la preturi cu cei care fac evaziune fiscala, iar competitia dintre ei se va muta pe calitatea produselor furnizate. Pe de alta parte, Vladimirescu a precizat ca MasterCard se afla in proces de licentiere a Trezoreriei statului, astfel incat contribuabilii sa-si poata plati taxele cu cardul.

"Suntem in plin proces de licentiere cu Trezoreria, angajamentul autoritatilor a fost ca in 12 luni sa avem serviciul la ei", a completat directorul general al MasterCard. Ministerul Finantelor Publice a anuntat la 1 octombrie 2014 ca persoanele fizice vor putea plati cu cardul, online si la terminalele Trezoreriei, impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii publice, din 2015, conform unei ordonante aprobate de Guvern, care creeaza cadrul legal pentru implementarea acestei modalitati de plata. Procedurile decurg cu intarziere fata de planul anuntat initial, fiind necesare intre 6 si 12 luni pentru implementarea sistemului, termen care a expirat deja.

Sursa foto: Shutterstock