Economia romaneasca este una plina de paradoxuri. Dincolo de faptul ca marea majoritate a firmelor au sedii in apartamente si garsoniere, exista peste 100 de mii de firme care fac afaceri fara niciun salariat. Cea mai profitabila companie fara angajati a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei, potrivit unei analize KeysFin.

La Ministerul Finantelor erau inregistrate anul trecut 115.965 de firme care au realizat afaceri fara niciun angajat sau care nu si-au declarat salariatii, fata de 116.620 in anul anterior. Cele mai multe firme activau in domeniul comertului (37%), urmate de cele din sectorul activitatilor profesionale si stiintifice (14%), constructii (8%), industria prelucratoare (6%) si activitati de transport (5%).

“Este vorba in general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activeaza in domeniul comertului alimentar, in HORECA, in domeniul vanzarii de produse de stricta necesitate, imbracaminte si incaltaminte, si magazine tip consignatie”, spun analistii de la KeysFin.

Potrivit acestora, cele peste 100 de mii de firme fara angajati trebuie impartite in trei clase distincte – unele care functioneaza ca “afaceri la purtator”, o serie de firme care lucreaza cu colaboratori externi si altele care prefera sa angajeze la negru.

“Primele sunt firme asa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzactii. Apar doar in acte insa nu desfasoara o activitate concreta, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzactii. Exista un alt contingent de firme, in special din sectorul serviciilor, care prefera sa angajeze colaboratori – de la constructori la avocati, contabili etc. Restul sunt firme ale caror patroni prefera sa angajeze la negru decat sa plateasca taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analistii.

Retail jobs

Datele statistice arata ca firmele fara angajati au realizat in 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezinta 3,6% dintre totalul afacerilor din Romania, de 1063 miliarde lei. Procentul acestora este in scadere cu 0,69% fata de anul 2013, atunci cand business-ul firmelor fara angajati a fost de 43,9 miliarde lei.

Boom-ul afacerilor-fantoma a fost inregistrat, coincindenta sau nu, in timpul apogeului crizei economice, in 2012, cand reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel national.

Top 10 firme fara angajati din Romania

Datele statistice arata ca, in top 10 – firme fara angajati – cele mai multe sunt din Bucuresti si activeaza in sectorul constructiilor.

  • Strabag AG Austria,firma de constructii, sucursala Bucuresti-Romania, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei si un profit net de 17,3 milioane lei.
  • Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica, sucursala Ploiesti-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei si un profit de 9,1 mil.lei,
  • Verbund Trading Romania SRL, producator de energie, cu afaceri de 105,2 milioane lei si profit de 2,1 mil. lei,
  • Constructions Industrielles de la Mediterranee - CNIM SA PARIS, sucursala Bucuresti, industria prelucratoare, cu afaceri de 101 milioane lei si pierderi de 386 mii lei,
  • Societa Italiana per condotte d'acqua spa Roma, firma de constructii, sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei si un profit de 919 mii lei si
  • Vasluianul SRL, firma specializata in comert, cu afaceri de 71,4 milioane lei si un profit de 85,6 mii lei.

“Cele mai multe firme prezente in acest top sunt companii contractoare din sectorul constructiilor, care angajeaza diverse lucrari si pe care le cesioneaza catre alte firme specializate in domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrela, asa explicandu-se si faptul ca nu au declarat angajati”, au explicat analistii KeysFin.

Citeste si:
IKEA, victima unui atac cibernetic: Nu au fost preluate date despre...
IKEA a fost victima unui atac...

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri