REACTIA ZILEI, via Iohannis: "Sunt rezerve ca Romania indeplineste conditiile pentru acord flexibil cu FMI". Viziunea lui este opusa opiniei lui Ponta

Exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line si presedintele si-a exprimat ingrijorarea fata de vulnerabilitatile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, in cadrul discutiilor cu delegatia FMI, potrivit Presedintiei.

In conditiile in care "exista serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line", in cadrul intrevederii cu delegatia FMI, presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat ingrijorarea cu privire la vulnerabilitatile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, anunta Administratia Prezidentiala.

Ce a discutat Iohannis cu reprezentantii FMI

Reprezentantii Fondului Monetar International au prezentat cele mai importante evolutii ale Programului de asistenta cu caracter preventiv, program care a expirat in septembrie 2015, fara o evaluare finala favorabila, ceea ce a ridicat semne de intrebare cu privire la vointa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

Referitor la bugetul pentru anul 2016, in cadrul discutiilor a fost evidentiata necesitatea ca Romania sa nu se indeparteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetara prudenta, pentru a preintampina o serie de riscuri macroeconomice. "In acest sens, pe termen scurt, se impune pastrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate si prudenta la nivelul deciziilor de politica economica, astfel incat prognozele economice favorabile sa fie reflectate de o crestere economica sustenabila", se mai arata in comuniat.

In cadrul discutiilor de la Palatul Cotroceni a fost abordata si tema recuperarii intarzierilor in materie de reforme structurale, in special in privinta eficientei intreprinderilor de stat, o atentie deosebita fiind acordata sectoarelor energiei si transporturilor.

Citeste si:
Iohannis a promulgat legea privind desființarea pensiilor speciale
Iohannis a promulgat legea...

Viziunea lui Iohannis, opusa declaratiilor lui Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca, desi Guvernul nu mai are nevoie de niciun imprumut de la FMI, un nou acord de tip preventiv "este bun", pentru "cine stie ce o veni in Europa sau in lume, vreo criza financiara".

"Este un subiect important, pe care il voi discuta intai la coalitia de guvernare, dupa aceea sa-l discutam si cu restul partidelor din opozitie, pentru ca orice acord, daca se va incheia, se va incheia pe un termen mai lung, si cu presedintele Romaniei si decizia trebuie sa fie una politica a tuturor fortelor politice", declara Ponta, intrebat de jurnalisti despre posibila incheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri