Cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE au confirmat dobanda cheie la minimul record de 0,05%. Dobanda pentru depozite si rata marginala pentru imprumuturi au ramas la -0,2%, respectiv 0,3%. BCE se confrunta cu un scenariu complex de semnale economice mixte, o perspectiva incerta la nivel global si opinii divergente legate de masurile necesare pentru stimularea inflatiei.

Inainte de sedinta organizata la Malta, Draghi si majoritatea colegilor sai au spus ca este prea devreme sa decida daca programul de achizitii de obligatiuni de 1.100 de miliarde de euro trebuie sa fie suplimentat.

Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor institutiei, a declarat saptamana trecuta ca BCE va rata in mod clar tinta unei inflatii de aproape 2%, din cauza declinului dramatic al preturilor petrolului, el considerand ca sunt necesare noi masuri de stimulare a economiei zonei euro.

Citeste si:

Zona euro a inregistrat inflatie negativa in septembrie, pentru prima oara in ultimele sase luni, evolutie care a surprins analistii si a amplificat presiunile asupra BCE pentru suplimentarea masurilor de stimulare. Preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,1% in septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce analistii prognozau stagnare.

BCE a anticipat in septembrie ca economia zonei euro va inregistra anul viitor o crestere de 1,7% si o rata a inflatiei de 1,1%.