Daca pentru statele importatoare de petrol si gaze naturale scaderea notei de plata pentru importurile de hidrocarburi este benefica pentru balanta de plati, pentru statele care obtin in principal venituri din exporturile de titei se anunta zile grele.

Pentru exportatorii de titei, principalul obiectiv al politicii fiscale il reprezinta aducerea deficitelor bugetare in limite sustenabile. Aceasta presupune insa masuri dureroase pentru populatie, care pe langa deprecierea monedelor si inflatia marita se va confrunta si cu reducerea veniturilor.

In Golful Persic, unde sunt tensiuni importante intre membrii celor doua mari ramuri ale religiei musulmane, siiti si suniti, pericolul izbucnirii unor noi conflicte este cat se poate de real. In plus, in Arabia saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume si principalul aliat al SUA din regiune, problemele dinastice risca sa se acutizeze.

Iranul, care a incheiat recent un acord cu SUA, va reveni pe piata petrolului in schimbul renuntarii la programul nuclear. Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe pactul americano-iranian ca trupele Teheranului s-au implicat in razboiul din Siria de partea regimului lui Bashar al-Assad.

Citeste in continuare pe adevarulfinanciar.ro.

Citeste si:
Guvernul PSD pleaca lasand un deficit bugetar de 2,6%
Guvernul PSD pleaca lasand in...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Croitoru-BNR: Cresterea taxelor acum ne-ar infunda in caz de recesiune