Bugetul inregistreaza la noua luni un excedent de 6,1 miliarde lei, 0,87% din PIB

Bugetul general consolidat a incheiat primele noua luni ale anului 2015 cu un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, fata de excedentul de 400 milioane lei, respectiv 0,06% din PIB, inregistrat la aceeasi data in anul 2014.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 169,1 miliarde lei, reprezentand 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari in termeni nominali fata de aceea si perioada a anului recedent, iar ca pondere in PIB cu 0,7 puncte procentuale, scrie Mediafax.

"S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe venit (13,6%), TVA (12,5%), venituri nefiscale (12,8%), impozit pe profit (10,9%), si accize (8,2%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,4% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributie catre pilonul II de pensie", potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 2,9%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 5,5% si venituri nefiscale cu 1,7%. mCheltuielile bugetului general consolidat, totalizand 162,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,1% fata de aceea si perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,2 puncte procentuale ca pondere in PIB.

O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (-8,1%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat. In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 41,7% fata de aceea si perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Citeste si:
Rabla pentru electrocasnice: Bugetul pentru etapa III, epuizat în...
Rabla pentru electrocasnice:...

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,0 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, in termeni nominali cu 15,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri