Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 169,1 miliarde lei, reprezentand 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari in termeni nominali fata de aceea si perioada a anului recedent, iar ca pondere in PIB cu 0,7 puncte procentuale, scrie Mediafax.

"S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe venit (13,6%), TVA (12,5%), venituri nefiscale (12,8%), impozit pe profit (10,9%), si accize (8,2%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,4% fata de anul anterior, fiind influentate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributie catre pilonul II de pensie", potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 2,9%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 5,5% si venituri nefiscale cu 1,7%. mCheltuielile bugetului general consolidat, totalizand 162,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,1% fata de aceea si perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,2 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Citeste si:

O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (-8,1%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat. In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 41,7% fata de aceea si perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,0 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, in termeni nominali cu 15,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.